fallback

Кошмар на Ерму Стрийт в Атина

Bloomberg с репортаж от една от най-скъпите търговски улици в света - улица "Ерму" в Атина

01.07.2015 | 10:48 Автор: Виктория Крумова

Елиът Готкин, Bloomberg: В други времена – да ги наречем „преди кризата“ – улица „Ерму“ тук, в центъра на Атина, беше една от десетте най-скъпи търговски улици не само в Европа, а и в цял света. Сега,  осем години по-късно, е на 29-то място след улици като “Строгет” в Копенхаген и “Графтън” в Дъблин.

С повече подробности при мен е Ники Симбурас, управителния директор на гръцкия партньор на Cushman&Wakefield Probius. Ники, каква е ситуацията в момента?

Ники Симбурас, управителен директор, Probius: Размерът на търговията на дребно се понижи с около 30% от началото на кризата през 2010 г. През 2007 г. Атина имаше осмата най-скъпа улица в света.

Елиът Готкин, Bloomberg: Можете ли да определите спада в наемите и цените?

Ники Симбурас, управителен директор, Probius:  Да. Наемите паднаха от 300 евро за квадратен метър през 2010 г. до 140-160 евро.

Елиът Готкин, Bloomberg: Значи наполовина. Смятате ли, че ако и когато гръцката ситуация се реши, улица „Ерму“ ще се върне към това, което беше?

Още по темата

Ники Симбурас, управителен директор, Probius:  Не мисля, че ще се върне към това, което беше. Свързано е с икономиката. Ако нещата се подобрят, класацията също ще стане по-добра.

Елиът Готкин, Bloomberg: Ако съществува някакъв оптимизъм на улица „Ерму“, той е за вероятните собственици – хора, които имат намерение да купуват тук – това, което ще получат в замяна на инвестициите си, също се е повишило и сега можете да получите до 7% лихва на година за парите си, което на пръв поглед е повече от това, което можете да вземете от банката, ако, разбира се, първо успеете да изтеглите парите си.

 

fallback
fallback