Кошмар на Ерму Стрийт в Атина

Bloomberg с репортаж от една от най-скъпите търговски улици в света - улица "Ерму" в Атина

01.07.2015 | 10:48 Редактор: Виктория Крумова
Кошмар на Ерму Стрийт в Атина

Елиът Готкин, Bloomberg: В други времена – да ги наречем „преди кризата“ – улица „Ерму“ тук, в центъра на Атина, беше една от десетте най-скъпи търговски улици не само в Европа, а и в цял света. Сега,  осем години по-късно, е на 29-то място след улици като “Строгет” в Копенхаген и “Графтън” в Дъблин.

С повече подробности при мен е Ники Симбурас, управителния директор на гръцкия партньор на Cushman&Wakefield Probius. Ники, каква е ситуацията в момента?

Ники Симбурас, управителен директор, Probius: Размерът на търговията на дребно се понижи с около 30% от началото на кризата през 2010 г. През 2007 г. Атина имаше осмата най-скъпа улица в света.

Елиът Готкин, Bloomberg: Можете ли да определите спада в наемите и цените?

Ники Симбурас, управителен директор, Probius:  Да. Наемите паднаха от 300 евро за квадратен метър през 2010 г. до 140-160 евро.

Елиът Готкин, Bloomberg: Значи наполовина. Смятате ли, че ако и когато гръцката ситуация се реши, улица „Ерму“ ще се върне към това, което беше?

Още по темата

Ники Симбурас, управителен директор, ProbiusНе мисля, че ще се върне към това, което беше. Свързано е с икономиката. Ако нещата се подобрят, класацията също ще стане по-добра.

Елиът Готкин, Bloomberg: Ако съществува някакъв оптимизъм на улица „Ерму“, той е за вероятните собственици – хора, които имат намерение да купуват тук – това, което ще получат в замяна на инвестициите си, също се е повишило и сега можете да получите до 7% лихва на година за парите си, което на пръв поглед е повече от това, което можете да вземете от банката, ако, разбира се, първо успеете да изтеглите парите си.