fallback

PMI на Китай през юни показва подобряване на икономиката

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg

01.07.2015 | 08:20

PMI на Китай през юни показва подобряване на икономиката. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg в предаването "Trending Business."

Още по темата

Официалният индекс на производствената активност в промишления сектор достига 50,2 пункта през юни. Очакванията бяха за малко по-висока стойност от 50,4. И въпреки, че остава на територията на експанзията, индексът на практика остава на същите нива, на които беше и през май. Индикаторът обаче се задържа за четвърти пореден месец над границата от 50 пункта, което е сигнал за стабилизацията на икономиката. От ноември насам станахме свидетели на четири понижения на лихвите, очевидно властите в Пекин продължават със стимулите, в опит да подкрепят икономиката.

Данните за производствената активност, макар и малко по-слаби от очакваното, потвърждават че темповете на растеж се стабилизират. Интересна беше и статистиката за активността в сектора на услугите, който влючва още имотния пазар и строителството. Там индексът се повишава до 53,8 пункта през юни спрямо отчетените през май 53,2.

Стойностите за предходния месец бяха най-слабите от декември насам, така че днешните данни дават повод за оптимизъм. Както споменах, те се отнасят за някои важни сектори като телекомуникациите и строителството.

 

fallback
fallback