fallback

Open Europe: Шансът Гърция да напусне еврозоната остава доста голям

Коментар на Раул Рупарел, директор на Open Europe за телевизия Bloomberg

29.06.2015 | 16:50 Автор: Георги Стоянов

Трябва да се отнасям спокойно и решително към всички трудности, които могат да възникнат.

Колкото по-спокойно се отнасяме към трудностите, толкова по-скоро може да ги преодолеем и последствията ще бъдат по-умерени.

Тегленето на кеш е ограничено до 60 евро на ден.

Раул Рупарел, директор на Open Europe:

Капиталовите контроли са много болезнени за всяка икономика, а според слуховете, които чуваме, те са дори още по-сурови.

Теглене до 60 евро и забрана за международни трансфери. Те са много по-строги от тези, които видяхме в Кипър, където лимитът беше 300 евро на ден и бяха позволени определени транзакции с чужди банки.

Така че ефектът върху икономиката ще е много сериозен. Гръцката икономика като цяло се върти около парите в брой, така че ограничаването на парите, теглени в брой, ще има огромен ефект върху бизнеса.

И според мен това ще е много болезнено за гръцката икономика. Но като се има предвид несигурността за това, какъв ще е изходът - какво означава да гласуват с да и какво означава да гласуват с не – шансът Гърция да напусне еврозоната остава доста  голям.

Никос Теокаракис, генерален секретар на гръцкото правителство за фискалната политика:

Никога не сме имали намерение да напускаме еврозоната. Ние вярваме, че Гърция е част от еврозоната, така че ще направим, каквото можем, за да останем.

Но не и на всяка цена. Имам предвид, че има червени линии.

fallback
fallback