Чарлс Робъртсън: Референдумът е фантастичен ход на Ципрас

Коментар на Чарлс Робъртсън, главен икономист на Renaissance Capital за телевизия Bloomberg от Лондон

29.06.2015 | 16:42 Редактор: Георги Стоянов
Чарлс Робъртсън: Референдумът е фантастичен ход на Ципрас

Какво мислите за Гърция тогава? Колко сте загрижен за това, което видяхме през почивните дни?

Чарлс Робъртсън, главен икономист на Renaissance Capital:

Бяхме много загрижени дълго време. Публикувахме доклад през 2013, в който казахме, че очакваме това да се случи, че ще стигнем до този момент.

Разбира се, точният момент никога не е бил сигурен. От една страна това е фантастичен политически ход от страна на Ципрас.

Още по темата

Той се опита да представи на гръцкия електорат идеята, че могат да останат в Европейския съюз и еврозоната и същевременно да се откажат от мерките за бюджетни икономии.

Това каза той на своя електорат през януари. Сега той се опитва да представи на избирателите си друг избор –изберете или бюджетни икономии или излизаме от еврозоната.

И според мен, ако гласоподавателите кажат не, те ще направят, както решат.

Смятате ли, че гласуването ще бъде прието от гърците като гласуване за еврото – това ли е основното послание, независимо как е формулиран този въпрос от 60- 70 думи?

Чарлс Робъртсън: Очаквам, че именно за това ще гласуват хората. Те ще бъдат стимулирани да гласуват заради капиталовите контроли, затварянето на банките и затварянето на фондовия пазар.

И мисля, че това ни отвежда до същината. Чуждестранната преса ще каже – искате ли да сте в еврозоната или не?

И аз очакваме, че 30% от гърците ще кажат не на този пакет от мерки за бюджетни икономии и ще предпочетат да напуснат еврозоната.

Ако вие като икономист разглеждате модели за това, което сега се случва в Гърция – затварянето на банките за седмица, капиталовите контроли, които са въведени и които са доста тежки – ограничение от 60 евро на ден за това, което може да изтеглите. Къде търсите модел? Мислили ли сте за Кипър или Аржентина? На какво сте се спрели?

Чарлс Робъртсън: Аржентина е основният ни модел. Тя е най-близо до ситуацията. Имаше огромна политическа подкрепа за валутния борд, който те имаха спрямо долара по това време.

Виждали сме обаче толкова много кризи, толкова много банки бяха затворени в толкова много страни – в развиващите се страни най-вече, така че разполагаме с модел и знаем, че ако напуснат еврозоната икономиката им ще се свие.

Също така обаче те ще успеят да се възстановят. Имат огромен сектор на услугите, където цените са в евро и долари, когато става въпрос за туристи и той ще бъде много по-голям, като дял от икономиката, ако Гърция напусне еврозоната.

Така че в зависимост от времевия хоризонт, хубаво или лошо би било Гърция да напусне еврозоната?

Чарлс Робъртсън: След 12 до 20 месеца очаквам да започне възстановяване.