fallback

Ланкашър против шистовия газ

Местната власт отказа разрешение на Cuadrilla

29.06.2015 | 15:31

Властите в графство Ланкашър, СЗ Англия отхвърлиха в понеделник, 29 юни 2015 искане за разрешение за проект за експлоатация на шистов газ, чието производство е един от приоритетите на правителството на Камерън.

Компанията Cuadrilla поиска да започне да проучва находището в Ланкашър чрез противоречивата технология на фракинга, но се натъкна на съпротивата на местнит ехора.

Cuadrilla трябваше де спре през 2011 проучването в същата зона след като бяха регистрирани леки трусове. Правителството след това даде разрешение, но засили контрола.

Въпреки това местната власт също трябва да одобри проучвнанията. Сега трима представители на съвета на графството оценяваха проекта за находището край Блекпул и решиха, че носи "неразумен риск" като визуално и звуково замърсяване. Миналата седмица те блокираха друг проект на Cuadrilla в графството, със заключението, че ще увеличи пътния трафик.

 

Дългоочакваното решение се смята за спирачка за плановете на консервативното правителство на Камерън, който неотдавна спечели втори мандат и приоритета му да развива този източник на енергия, потенциално евтина и изобилна, в момент, когато петролните залежи в Северно море намаляват.

Няма нов проект за шистов газ след 2011, въпреки политическата воля в Лондон.

Фракингът предизвиква протести, главно заради замърсяването на водата, което може да се предизвика от използваните в процеса химически вещества.

Cuadrilla изради "изненада и разочарование" от решението, след като бе представила необходимите здравни и екологични доклади.

fallback
fallback