fallback

Китайската централна банка намали лихвите до рекордно ниво

Коментар на Том Орлик, Bloomberg 29 юни 2015

29.06.2015 | 09:05

Централната банка на Китай намали лихвените проценти отново, този път до рекордно ниско ниво две седмици след най-големия срив от 1996 насам. Коментар от Хонконг на Том Орлик от Bloomberg в предаването “Trending Business”.

Още по темата

"Има няколко необичайни обстоятелства около действията на Китайската централна банка. Първо, те включват комбинация от понижение на лихвите и на задължителните банкови резерви. И това илюстрира степента на загриженост от страна на финансовия регулатор.

И второ, когато става въпрос за мотивацията, този ход идва на фона на стабилизирането на китайската икономика. До този момент данните за второто тримесечие бяха по-скоро позитивни.

Индустриалното производство запази стабилни темпове на растеж, продажбите на недвижими имоти също започнаха да растат. Имайки това предвид, най-вероятната причина за действията на централните банкери е сривът, който наблюдаваме на капиталовите пазари.

Да припомним, че в петък индексът Шанхай композит се срина със 7,4 процента. И в този ход на регулатора има логика, защото има тясна връзка между това, което се случва на борсата и тенденциите в реалната икономика. Тревогите са най-вече заради това, че спадът в цените на акциите може да навреди на потребителското доверие, да отреже достъпа до финансиране на компаниите и в крайна сметка да задуши икономическото възстановяване, още преди да е започнало.

Има обаче и риск и той е свързан с това, че ако централната банка демонстрира склонност да реагира на движенията на борсовите индекси, тя ще наруши равновесието на и без това не особено рационалния в момента капиталов пазар на Поднебесната империя. Инвеститорите ще започнат да залагат, че всеки път, когато станем свидетели на по-сериозна низходяща корекция, централната банка ще се намеси с понижение на лихвените проценти или на банковите резерви, за да спаси пазарите".

 

fallback
fallback