fallback

ЕЦБ няма да спира ликвидната помощ за Гърция

Финансовата институция ежедневно предоставя кредити на гръцките търговски банки по програмата ELA срещу държавни ценни книжа

28.06.2015 | 16:25 Автор: Мариета Иванова

Европейската централна банка засега няма да прекратява предоставянето на извънредно финансиране на гръцките банки, предава ТАСС, позовавайки се на изявление от финансовия регулатор. Средствата се осигуряват по програмата за спешна ликвидна помощ- emergency liquidity assistance, ELA.

ЕЦБ ежедневно отпуска кредити на гръцките търговски банки по програмата ELA срещу държавни ценни книжа. Парите дават възможност на банките да се справят с масовото теглене на спестявания от депозантите.

Малко преди oфициалното съобщение на регулатора, BBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че е много вероятно ЕЦБ да спре осигуряването на ликвидна помощ за гръцките банки с оглед на спрените преговори между управляващите на Гърция и кредиторите на страната.

По данни от 23 юни, размерът на кредитите от ЕЦБ към гръцките банки по програмата ELA е достигнал около 89 млрд. евро, посочва ТАСС. След решението на премиера Алексис Ципрас да бъде проведен референдум по предложението на кредиторите и отказът на Еврогрупата да продължи спасителната програма на Гърция след 30 юни, експерти предположиха, че ЕЦБ може да спре програмата за осигуряване на ликвидност на гръцките банки, необходима за поддържане на платежоспособността на страната.

В същото време финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви в интервю пред BBC, че правителството в Атина ще обсъди в неделя през нощта налагане на капиталов контрол и затваряне на банките в понеделник. Експертите предупредиха, че подобен сценарий може да се стигне при спиране на финансовата помощ от ЕЦБ за гръцките банки.

"Аз, като министър на финансите, заедно с Гръцката централна банка и Европейската централна банка, ще обмисля какво трябва да се направи, за да се намали тежестта върху нашия народ от отказа на Европа да ни даде основни демократични права", коментира Варуфакис, цитиран от Investor.bg.

 

fallback
fallback