Решението за кеша на Гърция е в ръцете на ЕЦБ

Източници на BBC споделили, че се очаква ЕЦБ да прекрати извънредното финансиране

28.06.2015 | 14:17 Редактор: Мариета Иванова
Решението за кеша на Гърция е в ръцете на ЕЦБ

Гръцките банки зависят от спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance (ELA) на Европейската централна банка, управителният съвет на която ще проведе среща по-късно днес, предава BBC.

Според източник на медията по всяка вероятност в понеделник- 29 юни, Гърция ще трябва да „обяви банкова ваканция, в очакване на въвеждане на контрол върху капиталите”.

Източниците на BBC коментирали, че гръцките банки ще бъдат изправени пред сериозни затруднения още от понеделник- 29 юни, ако ЕЦБ пристъпи напред към спиране на ликвидната помощ.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност, припомня Investor.bg. В същото време  Централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. 

Капиталовият контрол са ограничения на това колко средства могат да теглят от банките техните клиенти, уточняват от BBC. Досега управляващите на Гърция изпращаха послания, че не искат да налагат подобен контрол.

Медията припомня, че през последните седмици гърците  са изтеглили милиарди евро от банките,  като само през изминалия 27 юни, стотици гърци се наредиха на опашки пред банкомати в страната в опит да изтеглят спестявания, като опасения, че финансовите институции може и да не отворят в понеделник- 29 юни, не липсваха.

Само до обяд на изминалия ден е бил източен кешът от около 500 от общо 7 хиляди банкомата в страната, предаде Bloomberg. По-късно стана ясно, че от Централната банка на страната са разпоредили банкоматите да бъдат зареждани с пари, за да не се създава паника сред населението и да могат гърците да теглят спестяванията си.

Bloomberg също изтъква, че гръцки банкови служители и европейски чиновници предупреждават за парична криза или затваряне на банки след като преговорите за нова спасителна помощ пропаднаха.

Членовете на Европейската централна банка предстои да обсъдят в неделя- 28 юни, дали да сложат край на спешните заеми, които поддържаха финансовата система на страната в платежоспособност при рекордното темпо на теглене на средства през последните месеци. До 30 юни страната следва да плати 1.6 млрд. евро от дълга си към Международния валутен фонд, посочва още Bloomberg.

Тегленето на средства, което изпразва държавната хазна от края на 2014, се ускори след последния обрат във финансовата криза, започнала през 2009, отбелязва Bloomberg.

Банковите депозити в Гърция са се свили с 30 млрд. евро между януари до май тази година, достигайки 129.9 млрд.евро, според официалната статистика на Централната банка на Гърция.

„Европейската централна банка продължи да поддържа гръцката банкова система през последните няколко месеца на изтичане на депозити заради надеждата, че ще бъде постигнато споразумение и допускането, че гръцкото правителство няма да просрочи плащания”, коментират анализатори от Barclays Plc. – „Не е ясно дали първото допускане все още важи, а второто очевидно не”.