Жил Моек: За Ципрас няма план Б

Коментар на Жил Моек, главен икономист за Европа на Bank of America Merrill Lynch от Сингапур

26.06.2015 | 17:32 Редактор: Георги Стоянов
Жил Моек: За Ципрас няма план Б

Всичко е Гърция за мен и за теб. Какво се случва?

Жил Моек, главен икономист за Европа на Bank of America Merrill Lynch:

Какво се случва? Ако се опитате да осмислите нещата, имахме усещане за прогрес в началото на седмицата, защото изглеждаше, че гърците са се съгласили за размера на бюджетната консолидация, която е необходима.

Почти нямаше какво повече да се договаря по отношение на целите за първичния бюджетен излишък и така нататък.

Още по темата

Все още обаче има противоречия по отношение на два спорни проблема. Единият е какви точно да са мерките за бюджетна консолидация – гръцката страна предлага много тежки данъци.

Особено МВФ, но сега и европейците обаче искаха по-скоро ограничаване на бюджетните разходи, което би усложнило задачата на господин Ципрас във вътрешно политически план.

Трето, това, от което господин Ципрас се нуждае, за да прокара сделката през парламента в Гърция, е някакво усещане за съгласие за опрощаване на част от дълговете в бъдеще.

За момента нищо от това не се случва и динамиката е следната - МВФ винаги са били по-сурови от Европейската комисия по отношение на мерките за ограничаване на бюджетните разходи, но и по склонни към идеята за опрощаване на част от дълговете.

Това което сега обаче е представено на гърците може да се каже, че е най-лошото от тези две позиции – никакви отстъпки по отношение на необходимостта от ограничаване на бюджетните разходи и никакъв намек за опрощаване на дълговете.

Така че нещата наистина отиват към неприятна развръзка. Времето на Гърция свършва.

Винаги сме казвали, че в крайна сметка проблемът за господин Ципрас е, че той не разполага с реален и приложим план Б и изглежда, че голямата част от населението на Гърция също не вярва наистина, че има план Б.

Така че вероятно той се опитва да измъкне, колкото може повече отстъпки през следващите няколко дни.

Но времето определено е малко и не изглежда, че европейците ще отстъпят повече.

Жил, финансовите министри са инструктирани от своите премиери да представят план за действие или поне план Б. От икономическа гладна точка, какво може да включва един план Б?

Жил Моек: Това определено не е ясно, защото веригата от последствия, ако нямаме сделка за фискалния пакет, който би размразил допълнителното финансиране, веригата от събития изглежда доста плашещо почти веднага.

Ако имаме пропуснато плащане към МВФ, това може би е управляемо в смисъл, че ако става въпрос да се изчака с няколко дни, за да бъде приключена сделката, ЕЦБ вероятно може да погледне на другата страна и да продължи да финансира гръцките банки.

Вероятно подкрепата няма да бъде прекратена незабавно. Проблемът е, че ако следващата седмица се събудим без да имаме усещането за реален прогрес по сделката, населението в Гърция може да вземе нещата в своите ръце в смисъл, че няма как да има толкова голяма ликвидна инжекция от страна на ЕЦБ, която да се окаже достатъчна, ако хората, които имат пари в банките, решат да ги изтеглят.

Така че ако се стигне до банкова паника, тогава нещата наистина ще станат трудни за контролиране.