Възможностите на Гърция да излезе от кризата с или без споразумение

Туризмът и привличането на чуждестранни инвестиции са сред явните фаворити.

26.06.2015 | 12:20 Редактор: Велко Каменов
Възможностите на Гърция да излезе от кризата с или без споразумение

Без значение от изхода на преговорите с кредиторите, Гърция ще трябва да положи много усилия, за да излезе от кризата, в която се намира от 2009 г. насам. Димитра Кесенидес от Bloomberg е оптимистка за страната и вярва, че гърците имат силите и желанието да се справят с трудностите.

„Определено виждаме доказателства, че налице са много възможности, ресурси и интерес. Въпреки моментите трудности, има оптимизъм и хората наистина са решени да продължат напред и да подобрят ситуацията”, коментира Кесенидес желанието на гърците да излязат от кризата.

„Смятам, че сме се насочили към момент, в който на всички ще им омръзне от случващото се и какъвто и да е изходът от преговорите, гърците просто ще искат да го разберат, за да могат след това да продължат напред”, заяви журналистката от Bloomberg.

По думите ѝ един от секторите, които могат да помогнат на страната да се справи с кризата, е туризмът. Сферата е добре развита в Гърция, но може да се обърне повече внимание на определени сектори като медицинския туризъм и дори образователния туризъм. Според мнозина в Гърция трябва да бъдат привличани повече богати туристи. В страната има много красиви места и чудесни курорти, а хората, които работят в сферата на туризма, говорят английски и могат да обслужват добре заможни клиенти.

Кесенидес е оптимистично настроена, че ако положи усилия да намали бюрокрацията, гръцкото правителство ще успее да привлече интереса на чуждестранните инвеститори към страната.