fallback

Бизнесът в готовност да изключи над 150 МВт мощност от енергийната система

Повече от 1100 фирми ще се включат в протеста с искане за реформи в енергетиката

26.06.2015 | 09:26 Автор: Мариета Иванова

Над 1100 фирми в 50 града на страната се включват в протеста на бизнеса с искане за реформи в енергетиката, съобщават от пресцентъра на Българската стопанска камара.

Работодателите са заявили готовност да изключат от повече от 150 мегавата мощност от енергийната система на страната по време на насрочения за днес – 26 юни протест.

Масови протестни шествия ще се проведат в Стара Загора и Казанлък от 11 до 12.00 часа, като протестиращите са от всички сектори на икономиката.

Преобладаващата част от фирмите ще изразят протеста си с поставяне на ленти, стикери, плакати с лозунги. На много места ще бъдат изключени  ефективно производствените мощности, а където производственият процес не го позволява - ще бъдат намалени до възможен минимум. Протести ще бъдат реализирани чрез излизане пред заводски сгради и  портали, а в град Смолян - чрез протест и пред сградата на областна администрация.

Недоволството на бизнеса срещу злоупотребите в енергетиката и в подкрепа на реформите в сектора в цифри изглежда по следния начин, посочват от БСК:

  • над 1,100 фирми
  • над 160 000 ръководители, работници и служители
  • над 50 населени места
  • над 150 МВт мощност с готовност за спиране при над 640 МВт инсталирана мощност

Четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ напомнят, че протестите са ясен глас „ЗА РЕФОРМИ“ в сектора. Чрез ефективния протест бизнесът изразява изразява подкрепата си управляващите да работят в тази посока. Повод  за организирането на протеста стана предложението на КЕВР за увеличение на цената на тока за бизнеса от новия регулаторен период. След поредица срещи между представителите на бизнеса и управляващите на 25 юни Народното събрание взе решение да отложи увеличението на цените с 1 месец. Предстои независимият регулатор КЕВР да вземе окончателно решение.

fallback
fallback