fallback

Гръцкият ръст е неустойчив без доверие: Ахилеодис

Антониос Ахилеодис, управляващ директор Axia Ventures

25.06.2015 | 15:23

Гръцкият ръст е неустойчив без доверие, казва от Атина Антониос Ахилеодис, управляващ директор Axia Ventures в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg TV.

Антониос Ахилеодис, управляващ директор Axia Ventures: Едва ли има място на света, където инвеститорите трябва да отчитат толкова сложни политически фактори, както в Гърция. Освен местната политика, трябва да имаш предвид и европейската политика, което усложнява процеса на вземане на решения. За мнозина това е твърде много.

 

Още по темата

И какво правят? Изчакват ли нови възможности или напускат?

Мнозина си тръгнаха, а други не са мотивирани да се върнат, освен ако няма стабилност и среда, която да прави предсказуем резултатът от инвестициите. От друга страна поради големия дефицит на ликвидност, Гърция предоставя уникална възможност. Държавните облигации. Ако Гърция остане в Еврозоната и не обяви дефолт, възвращаемостта ще бъде много, много силна, както през 2012.

Всичко останало - инвестиции в банки или компании - динамиката е различна и не измерва просто фундаментите на бизнеса, има нужда от политическа стабилност, от среда, който да предоставя прогнозируемост.

Трябва да сте наясно дали инвестирате в Еврозоната или в нещо друго. Какъвто и да е изходът, инвеститори, които ще дойдат в страната ще има дори и тя практически да се срине икономически. Но ще има много повече инвеститори, които биха дошли в Гърция, ако се върне към стабилност.

 

Научени ли са уроците от Кипър?

Кипър беше различен случай. Ако има какво да се научи от Кипър е как европейската рамка би работила. Трябва да се гледа сериозна на възможността за капиталов контрол. Може да има изход, който не е сред обичайните очаквания.

 

Още по темата

Тежестта май пада върху компаниите, които да плащат данъци, а не към намаляване на данъците и инвестиране в работни места.

Това е невъзможна за бизнес среда. Инвеститорите виждат една объркана ситуация. Това означава, че ако имате много ниска входна точка, може да се изкушите да повишите, особено при експортно-ориентиран бизнес, с добро управление, с глобално конкурентен бизнес план. С добро корпоративно управление и използване на доходността. Иначе, във враждебна среда е просто невъзможно да се направят каквито е да било оценки или анализи.

Освен ако не се върнат доверието към правителството и икономическата среда, стабилността и някаква предвидимост, Гърция няма да се върне към устойчив растеж. В момента зависим от частен капитал и чуждестранни инвестиции за връщане на Гърция към раст.

 

И трябва да работите с умни хора. Трудно ли е да се намерят умни хора, квалифицирани кадри в такава среда?

Все по-трудно е. Ние докарахме хора от Лондон и Ню Йорк за някои ключови позиции в моята компания. Беше много трудно. Бих казал, че в днешната среда би било невъзможно. Сега те са тук и ние преразпределяме ресурсите на базата на работните процеси. Заминават обратно за Ню Йорк или за офисите в Лисабон или Кипър. Изключително е трудно да убедиш някой да дойде тук, в тази среда. Те идват само ако им предложите нещо сравнимо с това, което получават в други страни.

Нестабилността, която бе създадена накара умните и квалифицирани хора да напуснат страната. За съжаление това е тренд, който много трудно ще обърнем.

fallback
fallback