Регулаторът в Сингапур глоби SGX за авариите на борсата със $700 000

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин, Bloomberg

25.06.2015 | 11:41
Регулаторът в Сингапур глоби SGX за авариите на борсата със $700 000

Сингапурската борса - SGX обяви на 24 юни 2015, че ще "насочи 20 млн. сингапурски долара /15 млн. щ.д./ инвестиции за допълнително подобряване на устойчивостта на системите и процеса на възстановяне". В прессъобщение компанията съобщава още, че ще плати 1 млн сингапурски долара /около 700 000 щ.д./ на Investor Education Fund "за образователни програми".

Според SGX главната причина за спирането на тока на 5 ноември 2014 е бил токов удар в главния център за обработка на данните, предизвикан от аварирал компонент в генератора за аварийно захранване.

Валутната комисия на Сингапур - MAS наказа оператора за аварията на 5 ноември и друга, която стана на 3 декември заради грешка в софтуера.

Сингапур е най-големият център в Азия за валутна търговия, той се развива и като растящ център за търговия с деривати. Въпреки това обемът акции, търгувани средно дневно на борсата в Сингапур изостава далеч след конкурентните Хонконг и Токио и дори е по-малък от този в Тайланд.

 

Още по темата

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин, Bloomberg

Регулаторът втвърди позицията. Удари под кръста SGX, издаде мораториум и обяви, че повече няма да позволява вдигане на таксите, докато всички ъпгрейди не се оправят. Освен това ще плати 700 000 долара на образователния фонд на един инвеститор. Така че SGX ще си поеме последиците.

Няколко други борси също трябваше да плащат за проблеми със системата. Доста често чуваме такива неща.

Миналата година Deutsche Boerse също преживя такова нещо. Борсата в Сингапур обаче разбра посланието - нещата с техническите проблеми са сериозни, защото те предизвикват забавяне и смущения в търговията. SGX е под голям натиск - новият директор Лу Чай, който идва от Bank of America, ще трябва да решава големи проблеми, когато поеме поста другия месец.

През ноември токът спря заради повреда, а през декември търговията спря заради грешка в софтуера. Експертите казаха, че технологията става все по-сложна. В това няма съмнение, затова борси като сингапурската ще трябва да направят такива системи, които да са възможно най-сигурни. Тук залогът е много голям. Борсата си създаде слава на пазар с всякакви проблеми - голям краш, срив в търговията, липса на мега IPO-та. Сингапур изостава от Хонконг.

Искам да ви покажа една графика. Как изостава SGX - тя има ръст от по-малко от половин процент на година досега. За това време конкуренцията в Хонконг скочи с 67%. Новият директор в Сингапур трябва да реши всички проблеми, за да стане наистина конкурентноспособна.