Китай се опитва да подобри данните за заетостта

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

25.06.2015 | 07:52
Китай се опитва да подобри данните за заетостта

Китайската статистика се опитва да подобри данните за заетостта, след като премиерът Къцян поиска по-ясни данни за трудвоия пазар в най-голямата икономика на света. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл в предаването "Trending Business" на Bloomberg ТВ.

"Премиерът Ли Къцян неотдавна заяви, че икономическата статистика в Китай се прави "на ръка". И сега предприема мерки в тази посока. Някои анализатори заявяват и нещо повече - че данните за заетостта в 10-трилионната икономика са недостоверни и дори манипулирани, както и че на тях не може да се разчита.

От следващия месец обаче 15 000 анкетьори, въоръжени с таблети,  тръгват из страната, за да проведат мащабно проучване на трудовия пазар. В момента данните за безработицата се публикуват на всеки три месеца и са базирани на ограничен брой хора, които подават молби за социални помощи или търсят съдействие за намиране на работа. Така или иначе нивото на безработица в страната се движи в много тесни граници всяка година, независимо колко добре или зле се представя икономиката.

Мигриращите работници обаче не се отчитат от статистиката. Те не могат да получават социални помощи, а това е така, защото нямат постоянно жителство в градовете, в които работят.

Така че за официалната статистика напрактика не съществуват, въпреки че броят им възлиза на над 200 милиона души.

Новото проучване, за което става въпрос, ще се опита да поправи това изкривяване. Най-развитите икономики в света разчитат именно на анкетни проучвания, когато представят статистика за трудовия пазар, защото от нея зависят много от ключовите икономически политики.

В това число и Федералния резерв на Съединените щати. А в Пекин се надяват, че новият подход ще даде по-точен поглед върху трудовия пазар в Поднебесната империя".