Европейски нефтени компании искат цена за въглеродните емисии

Коментар на Хавиер Блас за телевизия Bloomberg от Лондон

23.06.2015 | 17:29 Редактор: Георги Стоянов
Европейски нефтени компании искат цена за въглеродните емисии

Инвеститорите отварят нова страница и говорят за промяната в климата. Някои от най-големите европейски нефтени компании публикуваха безпрецедентно писмо по темата по-рано тази година, обявявайки, цитирам, че те са от грешната страна на историята. Нека научим повече за това от нашия кореспондент Хавиер Блас. Хавиер, кои компании участват в това писмо и какво точно казват?

Хавиер Блас: Това са най-големите нефтени компании в Европа, включително BP, Shell, Total, Statoil, BG и Eni – италианската група.

И това, което казват, е, че искат глобална цена за въглеродните емисии. Според тях в Париж, в края на годината, когато ще се проведе голямата среща за промяната на климата, трябва да бъде предприета смела стъпка за промяна на политиката, за да бъде решен проблемът.

Още по темата

Това е историческа промяна на позицията, която индустрията заемаше досега.

И за това писмо е значимо?

Хавиер Блас: Точно така. И особено защото искат цена на въглеродните емисии навсякъде, не само в Европа или Калифорния, където вече имаме подобна политика.

Те искат тази политика да бъде разширена в глобален мащаб в САЩ, Индия и Китай.

Но кои са печелившите и кои са губещите тук?

Хавиер Блас: Печеливши всъщност могат да са самите енергийни компании, които са изпратили писмото, защото това ще им помогне да продават повече природен газ, тъй като те казват, че природният газ може да е заместител на въглищата.

Знаем, че от въглищата замърсяването е по-голямо и губещите могат да са точно производителите на въглища.

Компании като Glencor, Anglo American, както и страни, които имат чувствителни залежи на въглища – най-вече Австралия, Индонезия и Колумбия.

Хавиер, благодаря че поговорихме, благодаря ти много. Ще имаме още подробности по темата с наближаването на тази среща в Париж по късно тази година.

Нашият кореспондент Хавиер Блас.