Теменужка Петкова: Оптимизиране на разходите не означава съкращаване на персонал

Правим анализ за това къде бихме могли да намерим някакъв буфер, коментира енергийният министър

22.06.2015 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Теменужка Петкова: Оптимизиране на разходите не означава съкращаване на персонал

Оптимизирането на разходите не означава съкращаване на персонал, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

„Действията, които предприехме са бързи и адекватни. Това, което предлагаме е да предприемем действия във връзка с оптимизирането на разходи в държавната енергетика. Вчера след заседанието при премиера излязохме с решение да бъдат оптимизирани с 10% административните разходи за следващите 3 години. Това не означава съкращение на персонала, а разходи, свързани с командировки, горива, поддръжка на автомобили и т.н.“, коментира Петкова, цитирана от Агенция Фокус.

„Трудно е да се каже дали се разхищава в НЕК или където и да било другаде. Правим анализ, който ще ни даде ясна картина за това къде бихме могли да намерим някакъв буфер и къде бихме могли да оптимизираме разходите", обясни Петкова.

По думите й, КЕВР може да разясни и обясни какъв е финансовият модел, какви са спецификите по отношение на него.

„Но по отношение на политиките и реформите в сектор „Енергетика", естествено това е ангажимент на изпълнителната власт. Работим в тази посока. Предлагаме допълнителни мерки, свързани с 10% съкращение на разходите, много искаме наредбата, която е предназначена да облекчи бизнеса и индустрията във връзка с разходите за енергията от ВЕИ-та и да влезе в сила от 1 юли, но влизането в сила е свързано с нотификация от страна на ЕК", допълни Петкова.

Според нея, ако се разполага с още известно време, това ще позволи да се ускори този процес.