Ще хареса ли ЕС новите предложения на Ципрас

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Брюксел

22.06.2015 | 16:36 Редактор: Георги Стоянов
Ще хареса ли ЕС новите предложения на Ципрас

Какво знаем за новия план на Гърция Ханс?

Ханс Никълс: Добро утро Ана. Според представител на Европейския съюз това е, цитирам, добра основа за прогрес. Да бъдат стартирани тези дискусии.

Те ще започнат в 12,30 брюкселско време на финансово ниво и след това ще бъдат обсъдени от лидерите на страните от еврозоната по-късно тази вечер.

Същият този представител на ЕС, Ана, описа ситуацията като раждане с четири стъпки. Това означава труден процес.

Още по темата

Те ще трябва да постигнат тази сделка, ако изобщо има някаква перспектива за сделка.

Преди тази среща господин Ципрас разговаря с лидерите на Франция и Германия по телефона.

С Франсоа Оланд, както и с мадам Меркел. Ето какво знаем по отношение на някои от детайлите на сделката.

Това е според официален гръцки представител. Ето какво си мислим, че знаем за предложението.

Ще бъде наложен нов данък на компаниите, които печелят  над половин милион евро на година, след което ще има данък солидарност за хората, които печелят над 30 хиляди евро на година.

Ще има и три нива на ДДС, като най-високото ще достига 23%. Може да бъде премахната и възможността за ранно пенсиониране в определени случаи като започнем от догодина.

Това е по-въпроса за пенсионната реформа. В известен смисъл по важното е това, което незнаем за този план.

Не знаем, какво се предвижда за реформата на трудовия пазар, незнаем и какво се предвижда за цялостната пенсионна система.

Процентът от БВП, който отива за изплащане на пенсии. Също така незнаем и какво възнамеряват да направят с първичния си бюджетен излишък.

Това са цифрите, за които говорихме толкова много. Това е документът. Изглежда, че той е бил приет официално от Европейския съюз и сега въпросът е, какви корекции ще бъдат направени и върху какво ще бъде постигнато съгласие. Ана?

Ханс, трудно раждане, това е много красноречива описание на това, колко трудно ще е сключването на тази сделка. Тази метафора е изкушаваща, но по-добре да я избегнем. Ханс, какво знаем за това, което си мисли Меркел за цялата история? Как германците ще реагират на това, което чухме от гърците за сега?

Ханс Никълс: Според човек, близък до Меркел, господин Ципрас може би надценява нейното желание да задържи Гърция в еврозоната.

Имаше тази нагласа, че Ангела Меркел ще направи, каквото е необходимо, за да задържи Гърция и много от публичната и реторика е именно в тази посока.

Има една отлична история от наши колеги в Берлин, че може би тази позиция е малко преувеличена.

Също така в Германия има една цифра и тя е, че фалитът на Гърция би нанесъл щети на Берлин от около 1 милиард евро на година. Това е доста малка цифра.

Това е нещо, което германската икономика може да понесе. Така че идеята, че Германия ще се наведе, за да задържи Ципрас, е несъстоятелна.

Изглежда, че мадам Меркел ще извърви половината път, но не и много повече.