fallback

Ципрас представи на Меркел, Оланд и Юнкер новите гръцки предложения

Не се уточнява дали предложенията са наистина нови, както поискаха кредиторите

21.06.2015 | 15:43 Автор: Георги Стоянов

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи днес в телефонни разговори с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент

Още по темата

Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцките предложения за постигане на взаимноизгодно споразумение за дълговата криза. Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на гръцкото правителство.

Такова споразумение трябва да доведе до окончателно, а не временно решение на гръцката дългова криза, гласи комюникето.

Не се уточнява дали предложенията са нови, както поискаха кредиторите - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник вечер.

Пред CNN финансовият министър на Финландия Александър Стуб отговори на въпрос дали еврозоната е готова да допусне фалит на Гърция?   “Опитвам се да отхвърля възможността за фалит до самия край и наистина вярвам, че трябва да намерим решение. Защото това ще бъде от полза за гръцкия народ, както и за еврозоната като цяло. Абсолютно ясно е обаче, че топката е в полето на Гърция, а не в това на останалите 17 страни от еврозоната”, каза Александър Стуб.

Управителят на National Bank of Greece Лука Кацели увери в същото време, че за момента банките не са под непосредствена заплаха да останат без пари, но ако не бъде постигнато споразумение, ситуацията може да стане сериозна.

fallback
fallback