Гърция вероятно ще въведе капиталови контроли

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Люксембург

19.06.2015 | 17:49 Редактор: Георги Стоянов
Гърция вероятно ще въведе капиталови контроли

Ханс, на фона на целия този шум, кажи за нашата аудитория, какво има значение точно сега?

Ханс Никълс: Точно сега има значение, какво ще каже господин Шойбле през следващите минути. Той беше забележително тих вчера след срещата и по време на срещата според хора, запознати със ситуацията.

Господин Шойбле държи барута си сух. Имаме и този въпрос, какво потенциално може да се случи с капиталовите контроли.

Още по темата

Току що чухме как Янис Варуфакис порица подмолните слухове, защото според репортери на тази среща е била обсъждана възможността за въвеждане на капиталови контроли.

Сега господин Варуфакис настоява, че А това не е било дискутирано и че Б, това е още един начин върху Гърция да бъде оказан натиск.

Отношенията между Варуфакис и неговите колеги са напълно разрушени. Ако това не беше ясно преди две седмици, то е напълно ясно сега.

Ханс, кой последен от европейските официални лица напоследък публично спомена възможността за излизането на Гърция от еврозоната?

Ханс Никълс: Последният, който каза това – това беше господин Диселблум. И той беше доста ясен, че вървим именно в тази посока.

Това е холандският финансов министър, той е председател на Еврогрупата, има много добра представа и води преговорите.

Тази сутрин чухме коментар от господин Шелинг, австрийският финансов министър и той също спомена, че това е вероятна развръзка.

Досега той наистина има доста проницателни прогнози около тази история. Едно от интересните неща около господин Шелин беше, че той посъветва туристите с думите – не се притеснявайте да отидете на почивка в Гърция, вероятно все още ще може да теглите пари от банкоматите.

Ако това е идеята на един финансов министър да успокои ситуацията, не бих искал да знам, с какви думи би се опитал да я нажежи.

Ханс Никълс, благодаря ти много.