Гърция е на път да напусне еврозоната

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Люксембург

19.06.2015 | 16:39 Редактор: Георги Стоянов
Гърция е на път да напусне еврозоната

Какво се обърка в Люксембург?

Ханс Никълс: Би било по лесно да кажа, какво не се обърка, защото отговорът ще кратък, тоест нищо.

Имаме тази извънредна среща днес, последвана от извънредни коментари от политици, като мадам Лагард.

Тя каза, че на масата за преговори е необходимо да седнат зрели хора. Последваха още извънредни срещи – едната е конферентен разговор с ЕЦБ днес, след което в понеделник вечерта лидерите на страните от еврозоната ще се съберат в Брюксел, за да се опита да намерят изход.

Още по темата

Най-голямата промяна след тази среща беше, че вече съвсем публично финансовите министри и лидерите говорят за перспективата не само за фалит, не само за пропускане на плащане към МВФ, но и за излизане на страната от еврозоната.

Както вървят нещата, според Йерун Диселблум, това е все по-вероятно. Голяма част от разочарованието произтича – и това са думи на Мадам Лагард – от неспособността на гръцката страна да направи конкретни предложения.

Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд:

Те не може да са прах в очите, те трябва да са реални предложения, които могат да заместят предложенията, които сега имаме на масата,

Ханс Никълс: По-рано през деня мадам Лагард каза, че няма да има гратисен период за тези 1,5 милиарда евро, които Гърция трябва да плати на МВФ в края на месеца.

Тук МВФ няма да направи компромис. Това ни кара да погледнем календара, да погледнем следващите 10 – 12 дни.

Какво се случва, ще намерили гръцкото правителство пари, за да плати. Според господин Диселблум, това изглежда все по-малко вероятно.

Йерун Диселблум, председател на Еврогрупата:

Като имаме на предвид крайно ограниченото време, да кажем, че постигнем споразумение веднага, почти немислимо е, че ще успеем да го приложим и да приведем парите до края на месеца. Това няма как да стане.

Ханс Никълс: Не всички финансови министри бяха толкова негативни. Господин Сапен, френският финансов министър, изрази мнение, че различията могат да бъдат преодолени.

И накрая господин Шойбле, той като цяло запази мълчание по време на срещата.

По информация на нашите източници там, той не разкри картите си. Имаше обаче много  критики.

Например Господин Сислуна, финансовият министър на Малта. Критиките към Гърция бяха много.

Господин Сислуна той призовава всички предложения, които са на масата за преговори да бъдат обявени публично, така че хората в Гърция да знаят, какво е предложено на господин Ципрас и господин Варуфакис.