Илюзията "Grexit"

Девалвацията няма да реши проблемите на Гърция, а ще бъде символ на една умираща икономика, смятат от Saxo Bank

19.06.2015 | 12:28 Редактор: Делян Петришки
Илюзията

Девалвацията би имала ефект в Гърция, ако платежният баланс на страната не беше структуриран при дефицит. Вносът като обем е три пъти по-висок от износа. При тези обстоятелства, валутната обезценка ще бъде символ на една умираща икономика и би провокирала хуманитарна криза, невиждана от 1945 година. Мрачната прогноза е на икономиста Кристофър Дембик от Саксо Банк, чиито анализ за ситуацията около Южната ни съседка бе предоставен на България Он Ер.

С приемането на нова валута, която да замени еврото, властите в Атина ще се изправят  пред друг един сериозен проблем – с доверието на гърците към новото платежно средство. Това би поставило на изпитание дори и прилагането на идеята за употребата на няколко паралелни валути в обращение, смята Дембик. В страната ще се създадат и идеални условия за разцвет на черния пазар на валута, по подобие на това, което се слува в Аржентина или Венецуела, смята още той.

И ако еврозоната е подготвена икономически и финансово да надживее фалита на Гърция, рисковете пред бъдещото единство на валутния блок са свързани с политическите последици от Грексита и силно поляризиращото се обществено мнение в ЕС. Поредният коз, който държи в ръцете си гръцкият премиер Алексис Ципрас в преговорите със своите европейски  кредитори.