Китайските строителни компании опитват да продават все по-бързо

Дълговото бреме на компаниите от строителния сектор е сериозно.

18.06.2015 | 16:20 Редактор: Велко Каменов
Китайските строителни компании опитват да продават все по-бързо

Заради дълговете си китайските строителни компании трябва по-бързо да продават построените от тях обекти, съобщава Bloomberg. Стимулите при продажбите на имоти в Китай не са новост, но сега заради деликатната финансова ситуацията, в която се намират строителните компании, им се налага да реализират продажбите си по-бързо. През 2014 г. от 25 големи строителни компании в Китай едва 2 генерираха позитивен паричен поток от операции и инвестиции. Дълговете им от друга страна са близо до рекордно високи нива.

Непродадените новопостроени имоти в Китай са на 3-годишен връх и достигат обща площ от 166 квадратни мили, или 7 пъти повече от площта на Манхатън. Шанхай е само един от примерите пример, които показват увеличението в непродадените новопостроени имоти в Китай през последните 5 години.

В момента се забелязва, че времето, за което се осъществяват продажбите, намалява,което показва, че имотният пазар в Китай се възстановява. Цените обаче не растат, въпреки че продажбите на имоти в рамките на Китай бележат ръст. През март този ръст беше 16%, а през април около 32%.