ПЧИ в Китай за май с ръст от 7,8%

Преките чуждестранни инвестиции в Китай през месец май 2015 г. достигнаха 9,2 млд. долара.

18.06.2015 | 13:42 Редактор: Велко Каменов
ПЧИ в Китай за май с ръст от 7,8%

Налице е ръст от 7,8% в преките чуждестранни инвестиции в Китай през месец май, но той е по-нисък от очаквания от икономистите, съобщава Bloomberg. Прогнозите бяха за увеличение от 8%. По този начин преките чуждестранни инвестиции във втората най-голяма икономика в света за месец май 2015 г. достигат 9,2 млд. долара.

Ръстът е по-малък и от април, когато увеличението в показателя беше 10,5%. Китайското министерство на търговията обаче отбелязва, че чуждестранните инвестиции в страната са нараснали с около 10,5% за периода януари – май,спрямо година по-рано.

През тази година компании като Lufthansa и Mercedes Benz инвестираха в Китай. Освен това най-големият производител на мрежови устройства Sisco планира да инвестира 10 млд. долара в Китай през следващите няколко години. Ще бъдат създадени нови работни места, а част от средствата ще бъдат заделени и за научни изследвания. Така компанията ще увеличи връзките си с Китай, които поддържа вече от над 2 десетилетия.

От Sisco заявиха, че ще инвестират в следващото поколение китайски технологични иновации. Компанията продължава да вижда потенциал за растеж в страната, както и възможности за инвестиции на зелено и за изграждане на мрежи от самото начало.