Най-важното от пресконференцията на Джанет Йелън след срещата на Фед

Джанет Йелън говори пред медиите след срещата на FOMC.

18.06.2015 | 10:50 Редактор: Велко Каменов
Най-важното от пресконференцията на Джанет Йелън след срещата на Фед

На 16 и 17 юни се проведе среща на най-важния орган за паричната политика в САЩ - Федералният комитет за операциите на открития пазар. След края на срещата гуверньорът на Федералния резерв Джанет Йелън даде традиционната си пресконференция, на която говори за евентуалното вдигане на лихвите и за икономическата ситуация в САЩ.

„Федералният комитет за операциите на открития пазар потвърди, че целевият лихвен процент на междубанковия пазар остава в досегашните граници между 0% и 0,25%. Темпът на ръст на заетостта се увеличи и условията на пазара на труда допълнително се подобриха. Инфлацията продължава да е под дългосрочната ни цел, но част от натиска върху ценовото равнище, появил се заради резкия спад в цените на енергийните ресурси, намалява. Комитетът продължава да е на мнение, че първото увеличение на междубанковия лихвен процент ще е подходящо, когато забележим допълнително подобрение на пазара на труда и сме уверени, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2% в средносрочен план”, коментира Йелън.

„Важността на първоначалното увеличение (на лихвите б.р.) не трябва да се преекспонира. Прекалено много внимание се обръща на момента, в който ще дойде първото увеличение на междубанковия лихвен процент. Няма план да следваме какъвто и да било механичен подход към увеличението на лихвите. Паричната политика вероятно ще остане значително разхлабена за продължителен период”, успокои пазарите гуверньорът на Фед.  

„Комитетът продължава да очаква умерен ръст на БВП. Колегите ми и аз бихме искали да видим по-убедителни доказателства, че умереният икономически растеж ще се запази. Понастоящем се очаква икономическите условия да се развиват така, че да дават основание само за постепенни увеличения в целевия междубанков лихвен процент”, поясни Йелън.

„Прякото влияние на ситуацията в Гърция върху САЩ е силно ограничено и по търговски, и по финансови канали. Но заради влиянието ѝ върху икономиката на еврозоната  или върху международните финансови пазари, несъмнено ще има странични ефекти”, заяви Йелън по повод на ситуацията в Гърция и влиянието ѝ върху САЩ.