70% спад на руснаците на пазара на недвижими имоти в Лондон

Руснаците вече са на 3-то място на пазара в британската столица след гражданите на Италия и Франция

17.06.2015 | 18:33 Редактор: Георги Стоянов
70% спад на руснаците на пазара на недвижими имоти в Лондон

От именията в Челси до апартаментите в Хайд Парк, богати руснаци купуват собственост в Лондон от години. Заради санкциите и колапса на рублата обаче сега имаме разделение на пазара.

Марта Де Соуса, брокер на недвижими имоти:

Руските инвеститори играеха огромна роля на пазара на недвижими имоти в Лондон. И преди около 2 години достигнахме зенита в тази тенденция.

Тогава имахме най-голям брой купувачи от Русия. От тогава техният брой намаля и сега най-многобройните  купувачи са от други страни.

Още по темата

Като този апартамент. Той се предлага за 1,9 милиона лири и е на пазара от известно време. При това, по думите на Марта, това е собственост, която обикновено би се продала много бързо. 

Марта Де Соуса: Наблюдаваме спад от 70% на руснаците, които искат да купуват. И това е голям процентен спад за малко над година.

Според глобалната консултантска компания за недвижими имоти Knight Frank, руснаците са били на първо място сред чуждестранните купувачи на луксозни жилища в Лондон за периода януари – юли 2013.

За същия период на следващата година те вече са били на трето място след купувачите от Италия и Франция.

Гари Хершам, партньор в Beauchamp Estates:

Санкциите върху руските купувачи донякъде, но само донякъде, са забавили броят на запитванията.

Ще повторя, неотдавна продадохме 2 – 3 супер имота на руснаци, които определено все още са в състояние да купуват първокласни имоти в централен Лондон.

Така че, въпреки че за някои руснаци имотите в Лондон може да са извън възможностите им за сега, за олигарсите санкциите не изглеждат нищо повече от примигване на радара.