fallback

Все още няма светлина в тунела за Гърция

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

17.06.2015 | 17:50 Автор: Георги Стоянов

Двете страни изглеждат толкова далеч една от друга, колкото винаги са били, така ли е?

Ханс Никълс: Официално те изглежда са на доста различни позиции. Имаме тази реч на господин Ципрас вчера пред парламента в Атина. Огнена реч Ана.

Но ако се вслушат в това, което той всъщност казва, изглежда че сега може би той е готов да преговаря.

Дори на фона на всички приказки за това, че МВФ е криминална организация, той каза, че истинските преговори започват сега.

Още по темата

Това, разбира се, поставя въпроса, какво всъщност е правено през последните 4 месеца. Той обаче признава, че време за губене няма.

След това нека погледнем, какво казва Ангела Меркел. Тя направи изявление вчера и каза, че за съжаление не вижда някакъв реален прогрес.

Но когато тя коментира това, което трябва да се направи, за да стигнем до следващата стъпка, тя говореше за старата програма и за надеждата за потенциална нова програма. Чуйте.

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

Става въпрос за това Гърция да извърши необходимите реформи. И между другото те изпълняват условията по втората спасителна програма.

Тук не става въпрос за дупка във финансирането, а за точките, които изброих през 2014 и за това дали има достатъчен прогрес по отношение на тези точки, заложени от институциите.

Ханс Никълс: Ана, може би съм прекалено голям оптимист, защото времето в Берлин тази сутрин е слънчево, но изглежда, че Меркел оставя отворена вратата за дългосрочен компромис.

В международен план има сериозни опасения. Американският финансов министър Джак Лу се е обадил вчера на господин Ципрас.

 Имаше невероятна волатилност на облигационните пазари. Доходността по двугодишните гръцки облигации нарасна до 29% - доста забележително.

След това идва ред на въпроса, какво ще направи ЕЦБ. Ето и още един момент по отношение на плащанията, които предстоят  в края на юни към МВФ – кредитните суапове за зашита от фалит, Ана, те са достигнали 81%.

Според този показател вероятността, че Гърция няма да направи тези плащания е 81%. Ана?

Внимавай да не слънчасаш Ханс. Но нека се фокусираме  върху това, което очакваме да чуем от ЕЦБ днес. Задачата им е доста сложна. Защото те предоставят извънредна ликвидна подкрепа на гръцкия банков сектор , но в замяна на това трябва да са сигурни, че са изпълнени определени изисквания по отношение на обезпечението. Така че какво очакваме да чуем?

Ханс Никълс: Това което всички казват, например управителят на Холандската централна банка господин Кнот вчера каза, че докато те са в програмата и технически не са фалирали, ЕЦБ ще продължи да им оказва ликвидна подкрепа.

Така че не изглежда, че ще ги лишат от ликвидната подкрепа, защото това може да доведе до банкова паника и всевъзможни други проблеми.

Чуйте какво каза господин Драги в понеделник. Той посочи баланс, от който се нуждаем.

Той каза, че на този етап гръцките банки са платежоспособни. Ситуацията еволюира, така че трябва да продължаваме да я следим, както правихме през последните няколко седмици.

Незабравяй Ана, ако те възнамеряват да сменят правилата за обезпечение, на тях им е необходимо мнозинство от две трети в управителния съвет на ЕЦБ, така че от тази гледна точка това, което ще се случи в ЕЦБ днес е от ключово значение.

На ЕЦБ обаче ще е доста трудно да окаже някакъв по-сериозен натиск на Гърция. Ако пък стигнат твърде далеч, биха поставили под въпрос доверието в институцията.

fallback
fallback