Марио Драги за политиката на ЕЦБ и Гърция

Пресконференция на президента на ЕЦБ от Франкфурт

16.06.2015 | 17:40 Редактор: Георги Стоянов
Марио Драги за политиката на ЕЦБ и Гърция

Последните икономически индикатори и данни като цяло потвърждават нашата оценка, че икономическото възстановяване продължава с умерени темпове.

Въпреки че през последните тримесечия растежът беше подкрепен главно от вътрешното потребление, сега откриваме насърчаващи признаци, че частните инвестиции също набират скорост, което кореспондира с нашето очакване, че икономическото възстановяване трябва да се разшири.

Още по темата

Очакваме инфлацията да остане ниска през идните месеци, преди да се увеличи постепенно към края на годината.

Ето защо очакваме инфлацията постепенно да се доближи до нива, близки, но все пак под 2%.

Като цяло оставаме уверени, че всички икономически и монетарни условия са налице, за да насърчат една постепенна рефлация на икономиката на еврозоната до нива под, но близо до 2%.

Тази оценка  е базирана на цялостното прилагане на мерките на монетарната ни политика.

Трябва да поддържаме стабилен курс на монетарната политика и твърдо да прилагаме тези мерки, включително нашата разширена програма за изкупуване на активи.

Трябва ни силно и цялостно споразумение с Гърция, от което се нуждаем много скоро.

Под силно и цялостно имам предвид споразумение, което ще доведе до растеж, в което има социална справедливост, но също така е фискално устойчиво, гарантира конкурентоспособността и решава останалите източници на финансова нестабилност.

Подобно силно и приложимо споразумение с Гърция е необходимо. То не е само в интерес на Гърция, но също така и на еврозоната като цяло.