3D принтирането навлиза в авиоиндустрията

Коментар на Скот Савчак, директор аеро-космически и отбранителни технологии на STRATASYS за телевизия Bloomberg от Авиошоуто в Париж

16.06.2015 | 17:29 Редактор: Георги Стоянов
3D принтирането навлиза в авиоиндустрията

С 3D принтирането производителите могат да произвеждат части, които не могат да произведат по традиционен начин.

Те могат да изградят една част от нищо. Можете да създадете форми с много сложна геометрия.

Можете да произведете кухи геометрични форми, чието създаване нямаше да е възможно по друг начин.

Още по темата

Името ми е Скот Савчак и съм директор на подразделението  за аеро-космически и  отбранителни технологии на STRATASYS.

Може да видите, че в сравнение с предишното Авиоизложение в Париж преди две години сега има много повече 3D принтирани части.

3D части вече се използват в истински летателни машини. И нещата са още по интересни, когато говорим за сертифицираните материали и процеси, с които разполагаме сега.

3D принтирането е технология, която бързо се адаптира за целите на аеро космическата индустрия.

Тя е уникално пригодна за обемите на производство в аеро-космическата индустрия, както и към нуждата на индустрията за ограничаване на тежестта и повишаване на ефективността на летателните апарати.

Airbus избра нашата технология и материалите, които предлагаме, за да разполага с един по-гъвкава начин за производство на части за своите самолети.

Когато говорим за пътническите самолети, има редица възможности да използваме технологията, главно за вътрешни компоненти.

Вентилационната система е един пример, както и най-различни уплътнители за електрически компоненти - на практика всеки пластмасов елемент в кабината на един самолет може да бъде заменен и пригоден чрез уникална геометрия, която позволява 3D принтирането.

Все повече производители разбират, че тук не става въпрос за прототип на технология, а за индустриална технология.

И има още какво да се направи, има новости и при материалите и в процеса. Тази технология  може да се окаже много широко разпространена и това вече се случва.