Morgan Stanley: Руската рубла ще остане слаба

Коментар на Ханс Редекер, директор за валутни пазари на Morgan Stanley за телевизия Bloomberg от Лондон

15.06.2015 | 17:51 Редактор: Георги Стоянов
Morgan Stanley: Руската рубла ще остане слаба

Нека продължим с темата за Русия, защото чухме от Райън за това как тази седмица в Петербург президентът Путин ще се опита да убеди инвеститорите да се върнат в Русия. Мислите ли, че той има аргументи за това?

Ханс Редекер, директор за валутни пазари на Morgan Stanley:

Според нас руската рубла е много вероятно да остане слаба и има доста причини да предположим това.

Още по темата

Най-важната от тях е структурата на руската икономика, която все още зависи преди всичко от петрола и в резултат на това страда от Холандската болест, тоест производственият им сектор е силно неконкурентен извън сектора на суровините.

След това трябва да погледнем какво се случва на пазара на суровини. Миналата седмица видяхме, как цената на някои суровини паднаха до нови рекордни нива.

Глобалното търсене на суровини изглежда отслабва и това има връзка с глобалното ребалансиране на икономиката.

И според нас Русия ще се окаже жертва на тази тенденция. Разбира се, когато говорим за Русия, става въпрос главно за петрола и газта и в последно време цените на петрола остават сравнително стабилни.

Тук обаче трябва да обърнем внимание на един момент и това е фактът, че петролният пазар разви доста силна корелация с американския долар.

И за това част от устойчивостта на петролния пазар може да се обясни с факта, че доларовият индекс отслабна от 150 пункта до сегашните нива от 95,30.

Така че ако американският долар се възстанови, тогава е много вероятно петролът да се раздели с част от скорошните си печалби и стабилността и това според мен създава възможност за къси продажби на рублата спрямо долара.

Така че ако сте бичи настроени спрямо долара, тогава най-добрият начин да търгувате е в сектора на суровините и особено срещу руската рубла.

Според вас колко ще отслабне руската рубла. По-късно днес Руската централна банка трябва да реши за лихвените си проценти. Това може да се окаже четвъртият път от началото на годината, когато Руската централна банка понижава лихвите. Колко според вас ще отслабне валутата им?

Ханс Редекер: Разбира се, ако централната банка понижи лихвите, това няма да помогне на руската рубла.

И те винаги понижават лихвите с толкова, с колкото си мислят, че може да им се размине.

Стабилността на рублата в последно време им позволи да понижават лихвите, както казахте. Според мен обаче руската рубла ще се обезцени с 10%.

Това е нашата краткосрочна прогноза, така че какво може да кажем за следващата година – това до голяма степен зависи от политиката, зависи от по нататъшната ескалация, дали ситуацията в Украйна ще стане по-нестабилна, както изглежда.

Конфликтът вероятно ще продължи и през следващата година и според мен това е много вероятно да рефлектира в по нататъшна слабост за рублата.