Теория на игрите и преговорите за Гърция

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

15.06.2015 | 17:21 Редактор: Георги Стоянов
Теория на игрите и преговорите за Гърция

Ханс, нека започнем с теб, дай ни германската перспектива за колапса на разговорите вчера.

Ханс Никълс: Ана ще стигна до германската перспектива след секунда. Току що научаваме от господин Ципрас, гръцкият премиер, той е заявил, че очаква позицията на кредиторите да стане по-реалистична.

Още по темата

Много силни думи от страна на господин Ципрас. Това е негово изявление от тази сутрин.

Той също така казва, че гръцкото правителство няма правото да погребва демокрацията. Може да съпоставим тези коментари с интервюто, което Янис Варуфакис е дал за германския вестник Bild-Zeitung тази сутрин, в което той казва, че вече не може да изключи излизането на страната от еврозоната.

Той казва, че не може да изключи подобно развитие. Ето и германската перспектива. През почивните дни нещата изглежда се промениха.

Те започнаха да обвиняват гърците и да използват все по-остър езил. Също така те вече планират за евентуалното напускане на Гърция.

Те вече планират, какво ще се случи, ако на 18 юни в Люксембург няма споразумение.

Ето какво казва господин Sigmar Gabriel – той е важен, защото е коалиционен партньор на мадам Меркел, но и също така досега беше доста благосклонен към гърците.

Неговата SPD партия е в левия политически спектър. Ето какво каза той през почивните дни, цитирам: сянката на излизането на Гърция от еврозоната става все по-осезателна, почитателите на теорията на игрите в Гърция разиграват на хазарт бъдещето на страната си и това на Европа.

Това са доста силни думи на господин Sigmar Gabriel. Разликата е, че както разбираме, тази среща вчера е приключила за 45 минути.

Кратка среща ясно показваща, че двете страни са на доста противоположни позиции.

Спорът е за това, какъв трябва да е първичният бюджетен излишък на страната. Кредиторите искат той да е 1% през тази година, след което да нарасне на 2%, след което на 3% и така до 3,5%.

Ако сравним с това с положението в страната, дори при 1% първичен бюджетен излишък на тях не им достигат 2 милиарда евро за тази година.

Още един коментар по отношение на евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.Той е от един ключов член на екипа на госпожа Меркел.

Той каза това през почивните дни. Излизането на Гърция трябва да се калкулира, ако гръцкото правителство не направи това, което отдавна трябваше да направи.

Това е Михаел Гросе от Бундестага. Това Имаме обаче доста новини от Атина, които трябва да прегледаме.

Ще ви дам повече информация за това интервю, което господин Варуфакис е дал за вестник Build и може би Джоунс ще ни каже, какво евентуално може да се случи, ако все още сте оптимист в Брюксел.

жена

Ханс благодаря ти много. Джоунс, чу какво каза Ханс. Какво ще се случи сега от гледна точка на кредиторите?

Джоунс Хайдън, Bloomberg, Брюксел

Не бих използвал думата оптимизъм, за това, какво е настроението тук в Брюксел. Сега фокусът е насочен към тази среща на еврогрупата в четвъртък в Люксембург.

Там те се надяват да постигнат някакъв прогрес. Но след вчерашната среща, която приключи толкова бързо, заради големите различия между двете страни тук нещата определено не изглеждат добре.

Чакаме да видим, какво ще кажат представителите на ЕС и ЕЦБ. Президентът на ЕЦБ Марио Драги е тук в Брюксел.

Той ще говори пред Европейския парламент този следобед. И той определено има какво да каже за това, докъде са стигнали преговорите.