Защо МВФ напусна преговорите с Гърция

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

12.06.2015 | 15:34 Редактор: Георги Стоянов
Защо МВФ напусна преговорите с Гърция

Какво се обърка тогава с МВФ и разговорите за Гърция. Благосклонната мадам Лагард си тръгна.

Ханс Никълс: Ана, това е един начин, да представим нещата. Виж, МВФ определено трябваше да изпрати сигнал и в известен смисъл това е техният отговор.

Пропуснатото плащане от страна на Гърция на 5 юни изненада напълно мадам Лагард. Тъй като гърците даваха вид, че ще платят и след това се отказаха.

Още по темата

И това, което имаме от МВФ, е ясно признание, че разговорите не вървят в правилната посока и те трябваше да изпратят сигнал и те просто го направиха. Чуйте:

Гери Райс, говорител на МВФ, Вашингтон:

Това, което мога да ви кажа по отношение на ситуацията, е, че имаме сериозни различия с Гърция по повечето ключови теми.

Няма прогрес за смекчаване на тези различия през последните седмици и за това се намираме доста далеч от споразумение.

Ханс Никълс: Вчера в Атина господин Варуфакис  каза, че техническите преговори вече са приключили. Сега изглежда, че политическите разговори са приключили също.

И в известен смисъл това прави позицията на Ангела Меркел още по-трудна, защото, незабравяйте, че именно германците настояваха МВФ да се включи в тази първоначална спасителна програма за Гърция през 2010.

Те искаха техническата експертиза на МВФ в тази ситуация. Така че сега Меркел е изправена пред трудно политическо решение.

Това важи и за господин Ципрас. Според последните проучвания на общественото мнение в Атина - в което са участвали 1000 души, така че изглежда доста солидно - 50% от хората са казали, че правителството трябва да се съобрази с исканията на кредиторите, докато едва 37% казват – продължавайте по стария начин, откажете всичко на всяка цена.

Така че виждаме известно разместване на общественото мнение, виждаме доста сериозен натиск върху Ципрас.

Това, което незнаем е колко от недоволството на МВФ е насочено срещу германците и другите кредитори за това, че не са понижили общото ниво на гръцката дългова тежест.

Джоунс, нека се присъединим към теб в Брюксел. Изглежда европейските кредитори също губят търпение. Доналд Тъск направи остро изказване. Колко време дава той на Гърция?

Джоунс Хайдън: Той обикновено е спокоен и дипломатичен човек – господи Тъск. И да го чуем да използва такива силни думи вчера срещу гърците беше наистина доста необичайно.

И мисля, че това наистина показва нивото на разочарование и как то е нараснало през последната седмица.

Официалните лица тук в Брюксел наистина се опитваха да се срещнат с Ципрас, за да се опитат да намерят обща позиция и да постигнат някакво споразумение по отношение на проблемите между тях.

Но както казват от МВФ - няма никакъв прогрес. Имахме няколко срещи тази седмица, в кулоарите на срещата, която се проведе тук, но абсолютно никакъв прогрес не беше постигнат и Тъск направи това остро изказване.

Той е фокусиран върху срещата на Еврогрупата следващата седмица. Това е следващата планирана среща на финансовите министри от еврозоната.

Тя ще бъде проведена в Люксембург следващата седмица и той казва - ако нямаме нищо дотогава, според господин Тъск това е абсолютният краен срок за Гърция.