Световната банка застана до МВФ и поиска Фед да отложи вдигането на лихвите

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

12.06.2015 | 15:24 Редактор: Георги Стоянов
Световната банка застана до МВФ и поиска Фед да отложи вдигането на лихвите

Ханс, това е наистина впечатляващо, как Драги и Йелен се адаптират по отношение на второстепенни икономики като Нова Зеландия или как се адаптират към предизвикателствата на развиващите се пазари.

Ханс Никълс: Определено те им оказват влияние. Въпросът е просто, какъв точно е мандатът на централните банки.

Миналата вечер получихме този доклад от Световната банка, който също призовава Джанет Йелен да не повишава лихвите през 2015.

Още по темата

 

От една страна те изглежда силно се влияят от икономическите данни, но по отношение на социалния натиск, имам предвид, освен ако Световната банка няма много по-добър бюфет  от Федералния резерв и за да сме честни ще кажа, че те всъщност имат и в него предлагат алкохол, почти няма причина Джанет Йелен да отговаря на изявления на икономисти от Световната банка. Освен ако не пропускам нещо.

Това, което пропускаш е динамиката на валутния курс, мисля, че тя наистина говори за това , което ще се случи с валутите през следващите 6 месеца.

Любопитен съм Ханс, знам, че прекарваш доста време във Франкфурт, помогни ми да разбера разликата между ЕЦБ и Фед по този въпрос. Фед води много открит разговор със Стенли Фишер и Джанет Йелен за това, до каква степен трябва да обръщат внимание на останалия свят, когато определят лихвените проценти. Има ли в ЕЦБ подобно напрежение?

Ханс Никълс: Голямата разлика между Фед и ЕЦБ е, че от ЕЦБ изтича информация. Имаме много повече информация за ЕЦБ заради самата структура на банката.

Изпълнителният борд на директорите е от 26 членове. Голямата разлика е, че те изглежда коментират своите решения много повече, отколкото Федералния резерв.

И освен това ЕЦБ е по скоро политическа институция. Имам предвид, че Фед е независим – сигурен съм, че ще получа гневни писма, след като казах това, но Джанет Йелен не е необходимо да слуша членовете на Конгреса.

Фед е независим, те са независими от Конгреса, от президента, от Световната банка и МВФ.

ЕЦБ трябва да играе малко повече. Просто погледнете, какво правят по отношение на Гърция – това не е монетарна политика.