Единственият силен гръцки бизнес

Bloomberg с репортаж за сферата на туризма в Гърция

12.06.2015 | 12:19 Редактор: Виктория Крумова
Единственият силен гръцки бизнес

The One Greek Industry That's Thriving... For Now

Bloomberg: Туризмът е един от малкото плюсове в гръцката икономика. Миналата година милиони хора посетиха страната, за да се насладят на гръцкото слънце, пясък и забележителности.

Андреас Андреадис, президент на Гръцката туристическа конфедерация: През 2014 имахме 24 милиона посетители – допринесли са с 20% за гръцкия брутен вътрешен продукт, или повече от 35 милиарда евро.

Bloomberg: Освен това е един от малкото сектори, които създават работни места.

Андреас Андреадис, президент на Гръцката туристическа конфедерация: Миналата година туризмът създаде 137 000 нови работни места – средно повече от 20% от заетите в частния сектор в Гърция работят в туризма. Така че това е изключително важен сектор за гръцката икономика.

Още по темата

Bloomberg: Но постоянната икономическа несигурност започва да се отразява. Броят на резервациите се е понижил заради притеснения, че Атина може да бъде принудена на наложи контрол върху капитала.

Кристос Джиакисиклис, Minoa Palace: Вследствие на политическата ситуация, продажбите през април и май намаляха.

Bloomberg: Преди да пристигнат, гостите имат много въпроси.

Още по темата

Кристос Джиакисиклис, Minoa Palace: Например, питат дали трябва да носят пари в брой.

Bloomberg: Въпреки уверенията някои туристи предпочитат да бъдат сигурни.

Алекс Од-Уеселинк, холандски турист: Нося пари в брой, около 1000 евро. Не искам да завися от машините.

Bloomberg: Ако преговорите между Гърция и кредиторите се провалят, може би ще предстоят лоши дни за туристическата индустрия.

Андреас Андреадис, президент на Гръцката туристическа конфедерация: Целта от 25 милиона туристи все още не е изгубена. Чакаме споразумението от четири месеца – достатъчно е. Сега трябва да започнем да вършим работа, не само да чакаме.