fallback

Уроците от китайските ралита в миналото

Тим Крейгхед, Bloomberg Intelligence

12.06.2015 | 06:35

Тим Крейгхед, от Bloomberg Intelligence коментира уроците от историята на китайския капиталов пазар. Той говори с Енджи Лау в предаването на Bloomberg"First Up".

Още по темата

"Следя финансовите пазари от 27 години, но досега не съм виждал такова рали с дългосрочна перспектива. Историята на китайския капиталов пазар е изпълнена с подобни краткотрайни резки повишения, последвани от дълги периоди на отстъпление.

В настоящия случай, ако погледнем малко по-назад - от 1 септември 2014 насам, когато очакванията за понижения на лихвите и свързването на водещите борси започнаха да оказват влияние, индексите отчетоха ръст от 150 процента. На графиката добре се вижда, че досега сме наблюдавали шест такива бързи повишения, но след това пазарът не се е представял особено силно, и то за дълъг период от време.

И то въпреки факта, че растежът на китайската икономика изпреварва сериозно този на останалите. Просто инвестициите в акции никога не са имали устойчива база в Китай. До голяма степен това се дължи на големия брой индивидуални инвеститори - те идват и си отиват, на приливи и отливи."

 

fallback
fallback