Без резултати от срещата Меркел-Ципрас-Оланд

Standard and Poor’s намали на ССС кредитния рейтинг на Гърция

11.06.2015 | 08:47
Без резултати от срещата Меркел-Ципрас-Оланд

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна снощи, 10 юни 2015 с гръцкия премиер Алексис Ципрас и френския президент Оланд, съобщи Bloomberg.

Правителството на Германия може би се готви да подкрепи спасително плащане срещу поне една реформа от списъка на кредиторите като начало, са казали на Bloomberg Двама души, запознати с германската позиция. Меркел, Ципрас и Оланд са имали двучасова среща, завършила в ранните часове на четвъртък, 11 юни.

Правителствен говорител отрече Германия да обмисля подобна сделка, като каза, че Берлин ще приеме само предложения, направени от ЕК, МВФ и ЕЦБ, трите институции, представляващи кредиторите. Германия съобщи, че Гърция е приела „извънредна“ среща в Брюксел, която не е постигнала пробив.

По-малко от три седмици преди края на спасителната програма на Гърция и двете страни трябва да направят отстъпки, ако искат да постигнат съгласие.

„Ако има воля, има и начин“, каза Меркел на репортерите, при пристигането си в Брюксел по-рано в сряда за срещата на върха с латиноамериканските страни. „Целта е да се запази Гърция в Еврозоната“.

Standard and Poor’s намали кредитния рейтинг на Гърция на CCC от CCC+, посочвайки забавянето на плащането към МВФ, което показва приоритета на правителството да плати пенсиите и вътрешните разходи, вместо да обслужи дълговите плащания, се посочва в съобщението от сряда.