Парламентът одобри правилата за избор на управител на БНБ

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на депутатите

10.06.2015 | 18:23 Редактор: Кремена Кръстева
Парламентът одобри правилата за избор на управител на БНБ

Кандидати за управител на БНБ може да издигат парламентарни групи или независими депутати. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители с явно гласуване. Това са част от  процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, които приеха депутатите.

До момента официално издигнатата кандидатура е на Димитър Радев по предложение на ГЕРБ.

Бисер Манолов беше предложен от Движение България на гражданите, но Реформаторският блок трябва да реши дали да приеме номинацията от партията на Меглена Кунева.

Третият коалиционен партньор в управлението - Патриотичният фронт предложи и своя номинация - доц. Григорий Вазов.

Изслушването на номинираните ще стане на открито заседание на бюджетната комисия и ще се излъчва в реално време в интернет, реши парламентът. По закон изборът на новия управител на централната банка трябва да стане в периода между 10 юли и 10 октомври. Според патриотичния фронт ако бъде избран новия управител преди 10 юли, изборът може да е нелегитимен

Патриотичният фронт предложи всеки депутат да има право да издигне кандидатура за този отговорен пост , но идеята не беше приета от повечето депутати. Малко след бяха гласувани правилата за избор на гуверньор на БНБ , патриотичният фронт представи своята кандидатура за поста – доц. Григорий Вазов, основател на Висшето училище по застраховане и финанси и родственик на писателя Иван Вазов.

Номинираният Григорий Вазов изтъкна, че има концепция за развитие на БНБ. Такава да бъде представена в писмен вид от всички кандидати настояха патриотите, но предложението беше отхвърлено в пленарната зала. Преди дни стана ясно, че настоящият гуверньор Иван Искров е възможно да подаде оставка на 19 юни, няколко месеца преди края на неговия 6-годишен мандат, който изтича на 10 октомври.

На дневен ред също е изборът на подуправител на Банков надзор и подуправител на управление Емисионно. Мандатът на Калин Христов, отговарящ за валутния борд, изтича в края на октомври, а преди месеци Цветан Гунев беше освободен като подуправител, отговарящ за банковия надзор заради казуса КТБ. 

Вижте видеото.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 9 години
замазване на очите са и тия правила, колкото да се каже, че е имало някакъв избор и накрая ще си изберат първото спрягано име Радев Сигнализирай за неуместен коментар