fallback

Дали ще се срещнат Ципрас и Меркел

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg

10.06.2015 | 16:14

Планираната среща между лидерите на Германия, Франция и Гърция в сряда, 10 юни е поставена под съмнение, както и предложенията на Гърция да получи нов заем, за да избегне дефолт, които отпаднаха, съобщиха представителите на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас трябваше да се видят по време на срещата на върха на европейските лидери и ръководителите на латиноамериканските страни в Брюксел, за да се опитат да постигнат някакво политическо споразумение по техническите предложения, представени по-рано от Гърция.

Споразумение по серията от реформи, които Гърция трябва да приложи, за да получи нови заеми биха спасили страната от банкрут и евентуално излизане от еврото.

На 9 юни обаче срещата изглеждаше малко вероятна, след като новите предложения, внесени от Гърция вечерта от гръцките представители бяха отложени за четвъртък, 11 юни.

"Ако няма движение, няма среща", каза представител на ЕС, цитиран от Ройтерс. "Германия и Франция май не са готови в момента за среща", е казал източникът, неназован от Ройтерс.

Алексис Ципрас на 10 юни е в Брюксел, където има среща с външния министър на Аржентина Хектор Тимерман.

 

Още по темата

I'm currently in Brussels & meeting w/Argentina's Minister of Foreign Affairs, Mr. Hector Timerman #EUCELAC #Greece pic.twitter.com/FTEBtL9EJU

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) June 10, 2015

 

Коментар от Берлин на Ханс Никълс за предаването на Bloomberg“Bloomberg Surveillance” "Спешното в следващите 12 или дори 6 часа е дали ще има среща между Алексис Ципрас, г-жа Меркел и Франсоа Оланд. Ангела Меркел каза в понеделник, на срещата на Г7, че ще има среща. Всеки я планира, но в последните няколко часа май става ясно, че няма достатъчно напредък, нито дори ново предложение от Гърция, което да заслужава среща между държавните глави. Лош знак".

 

 

По време на тези преговори Гърция имаше един добър съюзник, ЕК, която явно искаше сделка. Можем ли да коментираме изявленията днес говорителката на ЕС, която каза, че топката е вън от игра. Изгуби ли Гърция този приятел?

"Май Гърция изгуби този приятел още в петък, когато Ципрас произнесе тази огнена реч пред собствения си парламент след като се видя с Жан-Клод Юнкер. Юнкер винаги е бил най-големият поддръжник на Гърция. Винаги е бил комисар, бил се е за Гърция, опитвал се е да раздвижи МВФ, германците, холандците. Изглежда през уикенда това приключи и дори изглежда още по-зле, защото май Юнкер и г-н Ципрас няма да се видят в рамките на Латиноамериканската среща на върха".

fallback
fallback