Роджър Бутъл: Гърция изобщо не трябваше да е в еврозоната

Коментар на Роджър Бутъл, изпълнителен председател на Capital Economics за телевизия Bloomberg от Лондон

10.06.2015 | 13:54 Редактор: Георги Стоянов
Роджър Бутъл: Гърция изобщо не трябваше да е в еврозоната

Тим Колтър също ще се присъедини към нас след минута с основните заглавия в нашия сайт. Роджър, нека да започнем с теб. Какво трябва да се случи с Гърция? Какво щеше да направиш ти, ако беше Ангела Меркел?

Роджър Бутъл, изпълнителен председател на Capital Economics за телевизия Bloomberg:

Гърция трябва да излезе от еврозоната. Мисля, че наистина достигнахме момента, в който това е в интерес, както на Гърция, така и на останалите страни от еврозоната.

Още по темата

Това не може да продължава така. Не може да продължава още дълго така. За съжаление историята се проточваше и проточваше и проточваше. 

Но според мен наистина тук е заложено бъдещето на цялата европейска икономика. Според мен на първо място Гърция никога не е трябвало да влиза в еврозоната.

Германската Bundesbank беше доста ясна по въпроса, но решението беше взето въпреки техните възражения.

И честно казано според мен е въпрос на време Гърция да напусне.

Вашето усещане е, че една сериозна девалвация на гръцката валута ще е полезна за Гърция. За разлика от други дългови кризи, където обикновено ситуацията е такава, че заетостта е на добри нива, случаят с Гърция не е такъв и в резултат на това една евентуална девалвация би проработила по-добре. Проблемът е, че освен девалвация, за да подкрепите икономиката ви трябват и структурни реформи. Вие се питате дали тези два неща могат да се случат едновременно?

Роджър Бутъл: Да, трябват ни структурни реформи, прав сте, не може да размахате вълшебна пръчица в случая с Гърция дори при сериозна девалвация от 40%. Това е така.

Това обаче  е икономика, където брутният вътрешен продукт се е свил с 25%. Това наистина е катастрофално.

Историята е съизмерима с това, което се случи с Германия и Съединените щати през 30-те.

Нищо подобно не се е случвало в пост военния период в развития свят. Структурни реформи - да гърците имат нужда от тях.

И те трябва да ги проведат независимо дали са в еврозоната или не са. Но нека признаем, не може да излекувате проблем, който фундаментално е свързан с липсата на търсене, като налагате структурни реформи.

Това в много случи само би задълбочило проблема с търсенето.

По-принцип е по лесно да извършите структурна реформа, след като икономиката се задвижи отново.

Роджър Бутъл, изпълнителен председател на Capital Economics

Има много истина в това. Проблемът в това е, че тъй като Гърция е Гърция, не може да изключим сценарии, в който те са направили правилните неща в макроикономически план, напуснали са еврозоната, валутата им е девалвирала, в икономиката им отново се вливат чуждестранни инвестиции, и тогава те казват - добре, сега може да се върнем към старите си навици и решават да отменят част от реформите, правителството започва да харчи и така нататък.

Това според мен това би било катастрофално.