Търговски вериги: Промените в закона за конкуренцията ще доведат до спад на БНП

Ако измененията бъдат приети, ще изгонят големи инвеститори от страната

09.06.2015 | 18:33 Редактор:
Търговски вериги: Промените в закона за конкуренцията ще доведат до спад на БНП
Търговски вериги: Промените в закона за конкуренцията ще доведат до спад на БНП

Огромни глоби за неясно формулирани нарушения – това виждат от сдружението на търговските вериги в приетия на първо четене Закон за защита на конкуренцията. На първо четене БСП успя да прокара промени, които предвиждат, 10 % глоба от оборота на търговска верига за предходната година, ако комисията за защита на конкуренцията установи, че въпросната верига налага такси за услуги, които производителят не получава или пък ограничава фирмите да продават продуктите си на други места и на различни цени.

От сдружението за модерна търговия не са съгласни и с изискването компаниите с оборот над 50 милиона лева за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат за оценка типовите си договори с доставчиците до Комисията за защита на конкуренцията . Търговските вериги смятат за опасна поправката, с която се въвежда терминът значителна пазарна сила, което означава предприятие, което не е с господстващо положение, но може да повлияе на пазара. Търговските вериги смятат този термин за твърде неясен.

Ако бъдат приети тези поправки, Комисията по конкуренция ще изготви критерии, по които ще се определя коя фирма е значителна пазарна сила. Те изтъкват още, че предложенията на левицата забраняват работещи модели като например логистичната услуга централен склад, където се събират на едно място продуктите, вместо това да става в различни складове.

Сдружението за модерна търговия е склонно да приеме предложените промени от депутата Делян Добрев за въвеждането на помирителна комисия, където да се разрешават споровете между търговските вериги и производителите. Това предложение се доближавало най-много до идеята на търговските вериги за саморегулация на сектора. Сдружението одобрява идеята доставчиците да предлагат своята продукция и на други места. През тази седмица икономическата комисия в парламента се очаква да разгледа на второ четене промените в закона за конкуренцията, а следващата седмица промените ще влязат за разглеждане на второ четене в пленарната зала.