fallback

Епидемията от MERS в Южна Корея

Коментар на Стюарт Бигс за телевизия Bloomberg от Сеул

09.06.2015 | 18:05 Автор: Георги Стоянов

Какви са по-широките последици от разпространението на MERS?

Стюарт Бигс: Мисля, че тук има два аспекта. Имаме непосредствените опасения, които са свързани със здравето на хората и фактът, че вирусът се разпространява, макар и вероятно с малко по-бавни темпове, отколкото преди.

Още по темата

Другите опасения очевидно са свързани с последствията за икономиката, където ситуацията е доста крехка и всяко забавяне в потреблението или активността, заради това, че хората предпочитат да си останат в къщи, притеснява правителството.

Опасенията са, че всичко това ще се отрази на икономическите резултати.

Значи се очаква има икономическа реакция. Говори се, малко съм изненадан, но като се замисля, в това има смисъл, че централната банка може да понижи лихвените проценти.

Стюарт Бигс: Залозите, че централната банка ще понижи лихвите в четвъртък се повишават и наистина може да станем свидетели на подобна стъпка.

Според мен обаче е важен контекстът, защото само MERS не би бил достатъчен за подобна реакция.

Но ако поставим епидемията в контекста на това, че износът вече се е свил драматично и това, че политикана на Корейската централна банка  е доста разхлабена и лихвите са на рекордно ниски нива, ситуацията около MERS влошава допълнително една така или иначе доста крехка икономическа ситуация.

Очевидно, това са много различни ситуации, но аз откривам паралели с това, което се случи след потъването на ферибота Севол преди малко повече от година.

Повтарям, това е напълно различна ситуация, но реакцията беше същата – хората си останаха по домовете, много събития бяха отменени, потреблението се сви и ефектът върху икономиката беше доста продължителен.

Според мен сега опасенията са същите.

А как се справят хората в Корея? Животът изглежда не е както обикновено Стюарт?

Стюарт Бигс: Мисля, че картината е доста смесена. Разбирам, че това е водеща новина от известно време - може да видите все повече хора, които носят маски.

Имахме история от преди няколко дни, в която хора отказваха да отидат в болница и причината за това беше страхът да отидат на място, където може да има пациенти с MERS.

Така че наблюдаваме подобни неща, но също така си мисля, че е важно да непреувеличаваме това, което се случва.

Има много примери, че животът продължава както обикновено. Така че трябва да кажа, че картината е много смесена.

fallback
fallback