fallback

Германия ще трябва да отстъпи, за да избегне Grexit: Шоу

Филип Шоу, гл. икономист на Investec Securities

09.06.2015 | 16:01

 Главният икономист на Investec Securities Филип Шоу обсъжда преговорите на Гърция с кредиторите и коментира данните за БВП на Еврозоната с Франсин Лакуа в предаването на Bloomberg Television “The Pulse" в студиото в Лондон на 9 юни 2015.

 

Радвам се, че дойдохте в предаването в деня, в който разбрахме, че може би има предложение, което Гърция е пратила на кредиторите - предложение в три страници, в което искат пари на заем от ESM, за да платят на ЕЦБ. Това е сложно и показва, че са фалирали. Това е, нали? Толкова ли е просто?

 

Права сте. Фалирали са. Гърция има нужда от пари преди края на месеца, за да плати на МВФ 1,6 млрд. Дори още повече пари - 6,7 млрд плащания по облигации имат да правят през юли и август. Тези вноски не се покриват от сегашната финансова помощ, която е 7,2 млрд. Така че Гърция търси алтернативно финансиране.

Това е доста умно предложение в смисъл, че ще използват Европейския механизъм за стабилност, без да заявяват необходимост от трети спасителен пакет. Това очевидно ще отнеме много повече време.

Колко реалистично е предложението и дали кредиторите ще искат да го приемат е друг въпрос. Има още няколко неща, които трябва да се обсъдят по плащанията през юли и август..

 

T-bills.. Но няма да е достатъчно

Ще са нужни много краткосрочни облигации, за да се покрият 6,7 млрд евро. Още един въпрос, който някои повдигат е, че Гърция не е използвала всички Hellenic Financial Stability Fund, за да рекапитализира банките си - в него има около 11 млрд евро. Така че това може отново да бъде поставено на масата, както и покриването на краткосрочните и средносрочни нужди от пари.

Но сега чакаме да видим какво ще кажат кредиторите по последния документ.

 

Като имаме предвид всичко това, значи ли, че няма да имаме капиталов контрол? Защото не виждам.. Сега ще вземат от Европейския механизъм за стабилност, за да дадат на ЕЦБ. Ако сте на мястото на Гърция защо бихме пазили пари в гръцка банка? Не разбирам.

Разбира се, предлагането на пари в Гърция рязко намаля в последните 10г. с периодичните резки източвания в последните няколко месеца. Освен това в ЕС имаме свободно движение на хора и капитали. И след като въведете капиталов контрол, историята показва, че отнема дълго време, преди да успеете да си изтеглите парите. Това е една от причините гръцкото правителство да се колебае да тръгне по този път.

 

Още по темата

Какво означава това за инвеститорите? Видяхме доста волатилност при облигациите.. Германските почти се стопиха в последните няколко седмици. Ще стане ли по-зле? Все още не знам, ако имаме фалит в Гърция, какво ще стане в Европа? Добре или зле ще е за Европа?

Да се върнем към германските облигации - има много неща, които се случват на облигационния пазар и на другите пазари в еврозоната в момента. Едно от нещата е пълната липса на ликвидност, което изтощава настроението. Ще имаме по-добри данни за инфлацията, по-силна инфлация, която ще повиши доходността. Но Гърция има повече влияние на различни пазари и го виждаме както при акциите, така и при държавните облигации.

Ако има гръцки дефолт, смятам, че това повишава нивото на несигурност по въпроса дали Гърция ще запази еврото. Според мен това ще е негативно за еврото. Негативно е и за рисковите активи - и отново облигациите стават убежище. Не означава непременно, че ако Гърция обяви дефолт, ще имаме веднага Grexit, но инвеститорите ще се тревожат за това.

 

Имаме и някои данни за БВП на еврозоната. ОИСР миналата седмица ревизира надолу прогнозата си за ръст. Ще видим ли лоша изненада?

Не, не вярвам. Имаме солиден ръст от 0,4% от БВП за първото тримесечие. Проучванията може би са малко разочароващи, но все пак съвместими с лекото и бавно възстановяване. Винаги е трудно да се прогнозират ревизии, но досега възстановяването получава някакво позитивно развитие. Очакваме по-сериозни цифри в края на годината.

 

Какво мислите за Германия? Интересува ме този политически разрив между Волфганг Шойбле и Ангела Меркел. Меркел като канцлер не иска да бъде запомнена с гръцкото напускане на еврозоната. Шойбле вероятно преди няколко месеца още бе решил, че ако Гърция ще напуска, по-добре да го направи. Вие какво мислите? Дали ще повлияе на начина, по който се управлява Германия или по-скоро са политически машинации?

 

Ами, може би. Теориите на конспирацията показват, че това е класическата схема "добро ченге-лошо ченге". Но мисля, че накрая ако Гърция може да избегне дефолт и Grexit, тогава трябва да има някакъв компромис между кредиторите и гърците и това включва някакво отстъпление и от германска страна. Точно с колко - не е ясно.

 

Още по темата

Получихме данните за БВП на еврозоната. Те са малко по-бързо този път. Икономиката се е повишила с 1% за първото тримесечие в сравнение с предишната година. Потреблението на домакинствата е нагоре с 0,5%. Инвестициите в основен капитал се повишават за еврозоната за първото тримесечие с 0,8%. Като цяло тримесечие към тримесечие е 0,5%. Точно това, което очаквахме.

Добре, това звучи като хубави цифри. Ние търсим две неща, които ще подкрепят икономиката до края на годината. Първо - слабото евро, което сега мислим, че е конкурентно, въпреки че има известно възстановяване спрямо големите валути. И второ - в данните за паричното предлагане търсим някакво засилване в ръста на кредитиране, особено при домакинствата и за корпорациите, разбира се. Тези две неща според нас ще поддържат възстановяването до края на 2015.

 

fallback
fallback