fallback

Необичайна възможност за арбитраж в Аржентина

В рамките на 4 дни по-заможни Аржентинци получиха възможност да избягат от инфлацията.

08.06.2015 | 16:02 Автор: Велко Каменов

Аржентина продължава да страда от висока инфлация и отслабваща валута. През последните четири година цените за крайните потребители в страната са се увеличавали с по 29% годишно, а песото е поевтиняло с 55% спрямо долара. Едно от решенията на тези проблеми за хората, които могат да си го позволят, е инвестирането в произведения на изкуството. Фестивалът на изкуството в Буенос Айрес (4-7 юни 2015 г.) даде рядка възможност на аржентинците в замяна на своите песо да получат реални активи.

Защо обаче Фестивалът, на който се продаваха картини и други произведения на изкуството, е толкова рядка възможност за хората в Аржентина. Както и при други държави, които страдат от проблеми с инфлацията, когато валута започне да поевтинява силно, се формират два много различни валутни курса. Единият е официалният валутен курс, а другият – валутният курс на черния пазар. На черния пазар за долари в Аржентина, песото е с 40% по-евтино, отколкото предполага официалният валутен курс. Никой обаче не продава долари толкова евтино и черният пазар остава единствената възможност за хората да купят долари.

Единствено Фесивалът на изкуството в Буенос Айрес даде възможност на аржентинците да плащат за произведения на изкуството с песо, вземайки предвид официалния валутен курс. По този начин по-заможните, които могат да си позволят да купят произведения на изкуството за няколко десетки хиляди долара, получиха възможност за арбитраж (сигурна печалба) в размер на 40%. 

Вероятността произведенията на изкуството да запазят по-добре стойността си от отслабващото песо е голяма.

 

fallback
fallback