Изборите в Турция – победа за демокрацията и икономически проблеми

Коментар на Хакан Акбас, управляващ партньор на Global Dealings Group за телевизия Bloomberg от Истанбул

08.06.2015 | 15:43 Редактор: Георги Стоянов
Изборите в Турция – победа за демокрацията и икономически проблеми

Малко разочароващо от тази гледна точка, защото ако говорим за демокрацията, тя определено спечели. От икономическа гледна точка обаче резултатът от вчерашните избори може би е най-лошият възможен.

Хакан Акбас, управляващ партньор на Global Dealings Group:

Да, точно така, пазарите на практика неочакваха това. По-скоро те се надяваха за правителство на партията на Справедливостта, но не и с такова мнозинство, че да успеят да променят конституцията, за да преминем към президентска република.

Още по темата

Резултатът има огромно значение за демокрацията, но той очевидно не е толкова позитивен за икономиката.

Заради икономиката ли изгуби тези избори Партията на Справедливостта? Имам предвид, че те спечелиха изборите, но нямат мнозинство. Заради забавящата се икономика, високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и високата безработица ли се случи това? За това ли мислят хората?

Хакан Акбас: Това определено е така, защото ако погледнете в исторически план изборите, които Партията на справедливостта е печелила, около 85% от избирателите им са гласували в подкрепа на икономическия прогрес, който през последните 2-3 години липсва. 

Имаме устойчива инфлация между 8 и 9% - това е очевидно висока инфлация.

След това имаме и висока безработица – близо 11% и очевидно растеж, който се забави почти наполовина от нивата до 2008, между 2002 и 2008.

Вече видяхме как турската лира се срина тази сутрин до рекордно ниски нива. Как ще се отрази това на турската икономика, включително сегашната несигурност, която може да продължи 45 дни? Те трябва да сформират коалиция. Това може да доведе до нови избори. Как всичко това ще се отрази на турската икономика?

Хакан Акбас: Очевидно преговорите за съставяне на коалиционно правителство, а и самото коалиционно правителство ще доведат до нестабилност, която ще отложи реформите, ще отложи новите икономически политики и това вероятно ще принуди Турската централна банка, която има среща на 23 юни, да промени лихвите, най-вероятно като ги повиши.

Защото в момента имаме между 5 и 6% дефицит по текущата сметка, който трябва да се финансира всеки месец.

И единственият начин да бъде спрян спада на лирата спрямо долара и еврото е централната банка да повиши лихвите.

Централната банка се въздържаше от по нататъшно повишаване на лихвите, заради интервенцията на президента Ердоган. Сега той ще им позволи ли да направят, това, което е най-добре за икономиката?

Хакан Акбас: Президентът Ердоган все още не е казал нищо, така че ние бихме искали да чуем, какво ще каже той в допълнение към това, каква ще бъде вероятната коалиция.

Водещият сценарий сега е за коалиция между Партията на справедливостта и националистите от MHP.

И в двете партии има добри икономисти, които са способни да предложат по-пазарно ориентирани политики. 

И това ще осигури повече свобода на Централната банка да вземе правилното решение.

Но ако в управлението влезе MHP, която е националистическа партия, ако те се коалират с Партията на справедливостта, това не вещае нищо добро за мирните преговори с кюрдските партии. Когато бяхме в югоизточните кюрдски райони, те казваха, че най-важното нещо е мирът, защото след това икономиката може да просперира.

Хакан Акбас: Това е точно така. Ако имаме тази вероятна коалиция между Партията на справедливостта и националистите, това на практика ще е краят на мирните преговори. 

И незабравяйте, само след 45 дни или след по-малко от година Турция ще трябва да проведе предсрочни избори, така че всичките 4 партии, които са в парламента сега, ще трябва да подходят много стратегически за това, с кого си партнират и какво казват.

Особено прокюрдската партия, която според мен се превръща в нещо като Сириза или Подемос в Испания - те ще трябва да са дори още по-внимателни, защото много хора от останалите партии гласуваха за тях, за да мога, чрез влизането си в парламента, да нанесат удар на Партията на справедливостта.