fallback

Министър Москов поиска по-високи здравни вноски за недисциплинирани пациенти

Предвижда се качеството на обслужването да е обвързано с акредитациите на болниците

08.06.2015 | 14:30 Автор: Кремена Кръстева

Оценката на пациентите за качеството на обслужването  ще бъде обвързана с акредитациите на лечебните заведения. Това обеща министър Петър Москов по време на дискусия в парламента като даде за пример Румъния, където процедурата за  акредитации на болници е много по-задълбочена в сравнение с България.

Хората, които не ходят на профилактичен преглед, трябва да плащат по-високи здравни вноски следващата година, смята министър Москов. Според него профилактиката предотвратява евентуално по-скъпо лечение. Министърът дори смята, че в Кодекса на труда може да се предвиди специален ден за профилактичен преглед.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подчерта, че в България има осигурен много добър достъп до медицинска помощ, но ситуацията не е толкова добра с качеството и безопасността на тази помощ. Има лек ръст на делата заради лекарски грешки, съобщи председателят на Върховния касационен съд. Тенденцията била на първа и втора инстанция пациентите често да губят в съда, но Върховният касационен съд да отсъжда в полза на хората.

От пациентските организации признаха, че  правата на пациентите вече са регламентирани, но са разписани в различни закони и това обърква хората. От там поискаха още в закон да се посочи кой обезщетява пострадали пациенти и кой и какви санкции налага. Пациентските организации настояват и за отделен закон за правата на пациента,  но това предложение не се приема от здравния министър на този етап.

Установено е още, че че на много места липсват аптеки, които да предоставят медикаменти за хора с хронични и онкологични заболявания. Експерти отново поставиха въпроса за диференцирана ставка по ДДС за лекарствата, идея, която министърът на финансите Владислав Горанов не одобрява.

 

fallback
fallback