fallback

Г7 иска решение на гръцката криза

Коментар от Бавария на Ханс Никълс от Bloomberg на 8 юни 2015

08.06.2015 | 10:31

Гръцката криза е основната тема на срещата на лидерите на Г7, която започна на 8 юни 2015 в Германия. Атина забави важно плащане към МВФ в петък, 5 юни, определяйки като "абсурдни" условията на предложената помощ от кредиторите.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази отчаянието си от гръцкия премиер Алексис Ципрас. Юнкер каза, че не е бил обсъждан евентуален Grexit, но настоя, че не може да извади "заек от ръкава си", за да го предотврати, ако Гърция не положи усилия за реформи на публичните си финанси.

Още по темата

Коментар от Бавария на Ханс Никълс от Bloomberg на 8 юни 2015.

Имаме реакции от европейските лидери на огнената реч на Ципрас от петък вечерта в парламента в Атина. И тази реакция не е позитивна. Ципрас губи приятели, но това е не е всичко. Той вече губи и съюзници като Жан-Клод Юнкер, който се опитваше да постигне някакво споразумение. Да не забравяме, че той представи на Ципрас в сряда плана на МВФ. В известен смисъл Юнкер се ядоса, когато говори за приятелството и как то изисква минимални правила. Юнкер предупреди Ципрас, че кредиторите не могат да извадят никакъв вълшебен номер:  

"Изключвам възможността от Grexit, но бих казал, че фактът, че го изключвам се дължи на това, че не искам да стане нещо такова. Но нека хората не си вадят изводите от това, да не се опита някой да каже, че президентът на ЕК се опитва да извади заек от шапката си. Това просто ни позволява да продължим както преди", каза Жан-Клод Юнкер.

 

Песимизъм изрази и Ангела Меркел. Тя говори в интервю за ARD, за проблеми, предизвикателства и липса на напредък. Ето какво каза Меркел:

"Ние дадохме да се разбере, че Европа винаги е държала на солидарността и индивидуалните усилия, и в това сме много ясни".

Това е много важно, защото Меркел не говори за сделка. Тя говори за условията на сделката май не мисли, че са изпълнени. Изглежда смята, че няма доверие. Всички се тревожат от това, темата доминираше снощи в дискусиите тук, например между президента Барак Обама и канцлера Меркел. Всеки се опитва да си представи какво трябва да се направи, за да се постигне решение. И все пак от гръцка страна май няма голяма реципрочност.

Тази седмица в Брюксел има доста срещи. Много лидери ще се съберат там. Господин Юнкер подсказа, че това може да е възможност за реален напредък:

"Надявам се да получим алтернативното предложение на гърците в близко бъдеще, така че да имаме всички условия за обсъждане по време на Латиноамериканската среща на върха за срещи с гръцките колеги. Бихме могли да обсъдим по-нататъшните процедури", каза Юнкер.

В Бавария срещата на Г7 продължава и на 8 юни. Ще видим дали има нещо повече от глад за информация от другите членове на Г7, които искат да знаят какво става в Европа - или има ще напредък и предложение от правителството на Ципрас".

 

fallback
fallback