fallback

Доц. Григорий Вазов: Експертна група да изготви приоритетите за 10-15 години

По отношение на съдебната реформа сме като гърците- не я ли направим, загиваме като държава, коментира президентът на ВУЗФ

08.06.2015 | 10:26 Автор: Мариета Иванова

Експертна група да изготви приоритетите за следващите 10-15 години, препоръча в предаването Денят On Air президентът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов. Той направи коментара в отговор на въпрос на водещия Ивайло Лаков дали в икономиката следва да има привилегировани сектори. Доц. Вазов коментира, че във всяко едно интервю на министър, политик или научен работник се определят някакви приоритети на тази държава. По думите му обаче трябва да бъде подбрана една действително много експертна група, която да направи анализ за приоритетите на страната, които да са за следващите 10- 15 години, като бъдат отчетени световните анализи за бъдещите доминиращи индустрии, необходимо образование и т.н.

Той посочи, че работа в тази посока може да започне след като вече имаме стабилно правителство.

Дорц. Вазов коментира, че икономическият ръст от 0.9% на годишна база за първите три месеца на 2015 и около 2% за предходното тримесечие  не е бил очакван от никого и е резултат от изграждането на магистрали, откриването на заводи и не на последно място на износа.

Попитан за съдебната реформа, той коментира, че по тази линия „сме точно като гърците- не я ли направим, загиваме като държава“. По думите му обаче в съдебната реформа промените не бива да се правят на части.

Според доц. Вазов „дълговата криза в Гърция ще се развие по гръцки, т.е. те непрекъснато ще се опитват да поставят неизпълними условия на Европа, за да запазят своята формула на икономика, на социална политика на харчене на пари, докато в един момент не разберат, че това няма как да стане, след което ще следва един невероятен политически крах на Европа“.

По думите му  премиерът на Гърция Алексис Ципрас в момента иска  „политически да бъде спасен в самата Гърция“. - „Той самият знае, че няма никакви формули за излизане от това състояние на дългова криза“, коментира доц. Вазов. Според него обаче сценарият за излизане на южната ни съседка от еврозоната няма да се случи. - „Няма да посмеят, защото това означава нещо по-страшно от нашата Виденова криза“, коментира доц. Вазов.

 

fallback
fallback