Българин обвинен в пазарна манипулация в САЩ

Коментар на Патриша Хуртадо за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

05.06.2015 | 15:38 Редактор: Георги Стоянов
Българин обвинен в пазарна манипулация в САЩ

Комисията по ценни книжа на САЩ /SEC/ обвини на 4 юни 2015 българин за злоупотреба с важна информация от федералната база данни за ценни книжа за предлагане на фалшива търгова оферта на две компании, Avon Products и Rocky Mountain Chocolate Factory, съобщи NYT.

Недко Недев се опитал да манипулира цената на акциите на двете компании, използвайки базата данни Edgar за предлагане на шалшива търгова оферта. Той заел позиции в компаниите с надежда да спечели от изкуствената инфлация от борсовите им цени след публичното обявяване на офертите, съобщи SEC.

SEC казва, че търговите предложения за Avon и Rocky Mountain Chocolate били направени от досега неизвестни инвестиционни компании PTG Capital Partners и PST Capital Partners, които имали разрешение за базата данни Edgar, използвана от професионалисти по цял свят.

SEC заведе дело във Федералния окръжен съд в Манхатан само няколко седмици след последния опит на Недев - според регулатора – за манипулация на пазара с фалшива търгова оферта за купуване на козметичната компания Avon за 18,75 долара за акция. Офертата, която се появи в Edgar предизвика скок в цената на акциите на Avon с 20% преди компанията да обяви офертата за фалшива.


Коментар на Патриша Хуртадо от Bloomberg

Патриша Хуртадо: Миналият май имаше съобщение за търгова оферта, направено чрез базата данни Edgar и депозирано в Комисията за ценните книжа.

Комисията за ценните книжа сега казва, че става въпрос за хора от България, включително господин на име Недко Недев, който в съучастие с други български граждани е направил тази фалшива търгова оферта.

Още по темата

Те също така го свързват, както и фирмите, с които е работил в България, с две други търгови оферти от 2012.

 

Патриша, как Комисията за ценни книжа е открила това и какво могат да направят?

Патриша Хуртадо: От Комисията казват, че разполагат с система, наречена ‘паралелен анализ на търговията’, която е способна да разпознава съмнителни модели на търговия, които се появяват при акции на компании, които не се търгуват особено интензивно.

Изведнъж се появява съобщение чreз Edgar за търгова оферта на AVON, в резултат на което тези акции скачат с над 200%. То е направено в часовете след приключване на търговията.

Друга компания - Tower Insurance Company е успяла да разсее истерията около акциите си с изявление, в което изразяват съмнение, че търговото предложение е реално.

 

Какво може да се случи сега с този българин, който е обвинен, че е манипулирал пазара с фалшива заявка за търговия? Какво може да се направи?

Патриша Хуртадо: Комисията за ценните книжа е успяла да замрази активи, като са установили контрол над два брокерски акаунта в САЩ.

Така че сега тези 2 милиона долара, които са в тези акаунти не могат да бъдат изтеглени, не могат да бъдат използвани, докато Комисията не приключи разследването си срещу този господин и компаниите, които според тях той контролира.

Те казват, че е много малко вероятно това да е било просто съвпадение, че той е търгувал случайно с въпросните три компании.