Китай търси частни капитали за стимулите

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg

05.06.2015 | 07:36
Китай търси частни капитали за стимулите

"Проблемът е, че в миналото много от тези планове всъщност са били неуспешни. Защото много често частните компании, които се включват със своите капитали, впоследствие биват изнудвани от държавните си партньори, не получават необходимата възвращаемост или правителството просто има различна стратегия за развитие на проектите.

За държавата обаче, в общи линии това е много добра сделка, защото от 2009 година насам, след осъществяването на финансови стимули за над 4 трилиона юана , тя се нуждае от допълнителни инвестиции. Но в същото време не иска да добавя допълнителен финансов риск, така че включването на частния сектор е много добра опция. Става въпрос за наистина големи и мощни компании, които биха искали да инвестират в различни държавни проекти, но се притесняват, именно заради този лош опит в миналото.

Сега премиерът Ли Къцян отново лансира идеята за публично-частното партньорство. На правителствения уебсайт са представени 1043 проекта, в които влиза както традиционният "коктейл" от железопътни линии и пътища, така и някои нестандартни предложения, като например лозовите масиви в Шинджън. Те ще бъдат отворени за участие от страна на частни партньори, които биха искали да инвестират съвместно с правителството. Общата стойност на тези проекти възлиза на 2 трилиона юана".