Премиерът на Холандия за проблемите с Гърция и Великобритания

Коментар на Марк Рюте, премиер на Холандия, за телевизия Bloomberg от Париж

04.06.2015 | 14:32 Редактор: Георги Стоянов
Премиерът на Холандия за проблемите с Гърция и Великобритания

Има ли опасност, че Гърция може да напусне еврозоната или ще имаме сделка до срещата на лидерите на Г-7 на 7 юни?

Марк Рюте, премиер на Холандия:

Още по темата

Дискусии се водят между Еврогрупата и Гърция. И Еврогрупата е поискала от трите институции, формално наричани Тройка – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, да водят ежедневни дискусии с Гърция, за да гарантират, че ще бъде  договорен пакет, който на практика ще включва това, което предишното гръцко правителство е обещало.

Това означава, че новото правителство може се откаже от определени мерки и да направи нови предложения, стига нетният резултат да остане същия по отношение на макроикономическите данни и фискалният ефект на предишното споразумение.

Кои са основните спорни моменти от ваша гледна точка?

Марк Рюте: Дискусията, върху която се фокусираме, са реформите в пенсионната система, трудовия пазар и фискална консолидация. Имаме 3 или 4 основни теми, сред които тези са основните.

Има още един ключов проблем, когато става въпрос за напускане и това е евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. Вие, разбира се, се срещнахте с Дейвид Камерън миналата седмица. Какво според вас е решението, за да задържим Великобритания в ЕС. Какви решения бихте предложили?

Марк Рюте: Основният проблем за мен е, че не може да имаме дебат за Великобритания срещу Европа.

Още по темата

Бих бил във възторг от една евентуална дискусия за това, как да постигнем една по-добра сделка за всичките 28 страни от общността.

Да вземем някои от нещата, за които те настояват – по-добро функциониране на вътрешния пазар, не само по отношение на стоки, но също така и на услуги - цифрови, енергийни и финансови услуги.

Това са важни въпроси. Второ, той иска Европейски съюз, който е по-фокусиран и който оставя на страните членки, каквото може да бъде направено на национално ниво и само това, което е абсолютно наложително, на европейско ниво.

Така че говорим за един по-фокусиран Европейски съюз. Това са две теми, по които може лесно според мен да бъде постигнато съгласие сред 28-те страни членки.